Ex -Yu

Diplomatski skandal: Ministrica u inostranstvu pod rotacijom žurila na aerodrom

Diplomatski skandal: Ministrica u inostranstvu pod rotacijom žurila na aerodrom
Foto: Screenshot YouTube | Diplomatski skandal: Ministar u inostranstvu pod rotacijom žurio na aerodrom

LJUBLJANA - Službeni vozač slovenačkog ministra za digitalnu transformaciju Emilije Stojmenove Duh, zbog saobraćajne gužve na austrijskom auto-putu, upalio je rotaciono svjetlo, što, kako navode iz Ministarstva spoljnih poslova Slovenije, nije smjelo biti učinjeno ni pod kakvim uslovima.

Rotaciono svjetlo je upaljeno da Stojmenova Duh ne bi propustila let sa bečkog aerodroma za Ženevu.

Radar je zabilježio da se automobil kretao previše brzo, a u slovenačko Ministarstvo za digitalnu transformaciju stigao je zahtjev austrijske policije da budu dostavljeni podaci o vozaču koji je počinio prekršaj, prenosi N1.

Iz Ministarstva su tada poslali dopis Ambasadi Slovenije u Beču i zatražili od austrijskih tijela da se uzdrže od progona ili kažnjavanja vozača.

Vozač službenog vozila "bio je primoran da upali rotaciju" kako bi Stojmenova Duh i delegacija stigli na let jer je službeno vozilo bilo u zastoju na austrijskom auto-putu, navodi se u tekstu.

Kada je Ministarstvo na ovaj način pokušalo da izbjegne kaznu za prebrzu vožnju, dopisom koji je potpisao državni sekretar Aida Kamišalić Latifić otkriveno je da je automobil vožen austrijskim auto-putem sa uključenom rotacijom, što, prema saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Slovenije, nije dopušteno, osim u slučaju kada je slovenačko vozilo uključeno u stranu čuvanu kolonu.

To je jasno poručio i slovenački ambasador u Beču Aleksander Geržina u svom odgovoru Ministarstvu digitalne transformacije, a koji je usaglašen sa Ministarstvom spoljnih i evropskih poslova.

Ambasador je naglasio da u situaciji u kojoj se našla Stojmenova Duh upotreba rotacija nije dopuštena ni u Sloveniji, dok ih na teritoriji strane države slovenačka vozila ne bi uopšte smjela koristiti.

Iz slovenačke policije kažu da ne poznaju zakone koji regulišu korištenje rotacija na vozilima u Austriji, kao i da u Sloveniji tijela stranih država ne smiju koristiti ovu signalizaciju na svojim vozilima, osim u slučajevima prekogranične potjere za odbjeglim vozilom, što je regulisano bilateralnim sporazumom dvije države.

Emilija Stojmenova Duh je 26. maja otišla na službeni put u Ženevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije