Ex -Yu

Dijalogu Beograda i Prištine ne pomaže ni "reanimacija"

Dijalogu Beograda i Prištine ne pomaže ni "reanimacija"
Foto: X.com/MiroslavLajcak | Dijalogu Beograda i Prištine ne pomaže ni "reanimacija"

​BRISEL - Ni nova runda dijaloga između Beograda i Prištine u Briselu nije donijela pomak.

Glavni pregovarači dvije strane Petar Petković i Besnik Bisljimi razgovarali su sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom, ali do trojnog sastanka nije došlo. 

Kako je rekao Petković nakon sastanka, na stolu su bile brojne teme, a ko je krivac za to što nije bilo trilaterale, očekivano, zavisi od toga koju stranu pitate. 

Do ove runde dijaloga došlo je poslije novih tenzija na sjeveru Kosova i Metohije i posjete Lajčaka Beogradu i Prištini. 

I, iako se tom posjetom pretpostavilo da je Lajčak ugovorio i teme koje će se naći za stolom u Briselu, a portparol Evropske komisije Peter Stano naveo da je "agenda očigledna", susreti nisu donijeli nikakav pomak.

Analitičari ocjenjuju da nije u potpunosti jasno zašto je sastanak uopšte i sazvan te ističu da je na djelu još jednom bio dokaz da je dijalog "klinički mrtav".

Kako je rekao Petković nakon sastanka, sa Lajčakom se razgovaralo o zajednici srpskih opština, na kojoj Srbija godinama insistira, kao i punoj primjeni svih prethodno postignutih sporazuma. 

Govorilo se i o mostu na Ibru, poštanskim uslugama, energetici, telekomunikacijama, nestalima. Ta agenda za Prištinu je, čini se, bila neprihvatljiva, prenosi Euronews.

"Za nas nije bio nikakav problem, niti će ikada biti problem da dođe do direktnog susreta i razgovara sa prištinskom stranom. Uvek sam spreman i otvoren da razgovaram, kao što je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prošli put bio spreman da direktno sedne i razgovara s Aljbinom Kurtijem, ali je Kurti to odbio", rekao je Petković.

Dodao je da je tako i sada Priština opet odbila da razgovara. 

"O kakvoj je onda normalizaciji reč ako vi ne možete da govorite o ključnom pitanju, formiranju ZSO? To su ključna pitanja koja se odnose i na to kako Srbi danas žive na KiM", kazao je Petković.

Bisljimi, sa druge strane, prstom upire u delegaciju Beograda i tvrdi da do trojnog sastanka nije došlo, jer je srpska strana "uslovila dnevni red sastanka zahtjevima koji su neprihvatljivi za Prištinu". 

Inače, odmah nakon sastanka saopštenjem se oglasila vlada privremenih prištinskih institucija u kojem se navodi da ostaju posvećeni dijalogu, ali da se neće razgovarati o njihovim unutrašnjim pitanjima. 

"Prvo moramo da razgovaramo o tri uslova koje sam postavio, a to su mirni i racionalni uslovi, odnosno predaja Milana Radoičića, potpisivanje Ohridskog sporazuma i povlačenje pisma Ane Brnabić. Ta tri uslova su mirna i racionalna", kazao je Aljbin Kurti, premijer privremenih prištinskih institucija.

Lajčak se samo kratko oglasio na društvenim mrežama nakon susreta. On je napisao da mu je žao što nije došlo do trojnog sastanka, a da će se razgovor nastaviti u narednim nedjeljama.

Komentarišući novu rundu dijaloga, politikolog Ognjen Gogić kazao je da za njega jeste pitanje zašto je taj sastanak uopšte bio sazvan. 

"Mene kad su pitali novinari pre ovoga šta očekujem, ja ne očekujem ništa. Ja očekujem prvo da dobijem odgovor na pitanje zašto je uopšte sastanak sazvan", rekao je Gogić.

Na pitanje šta bi moglo da se očekuje od narednih susreta kada svi ostaju na svojim pozicijama, Gogić kaže da se i on pita.

Kazao je da nije siguran da dijalog može da se reanimira. 

"Mislim da treba da se pritisne aparat i da se proglasi smrt tog dijaloga. Dakle, da se traži neki novi format ako postoji interesovanje u Briselu i Vašingtonu da se time bave", dodao je Gogić.

Sve ovo vrijeme na KiM, prije svega na sjeveru, došlo je do brojnih tenzija, prije svega uzimajući u obzir mjere koje je u posljednjih godinu dana preduzela Priština. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije