Ex -Yu

Danom sjećanja na žrtve masovnih ubistava proglašeni 3. i 4. maj

Danom sjećanja na žrtve masovnih ubistava proglašeni 3. i 4. maj
Foto: Tanjug | Danom sjećanja na žrtve masovnih ubistava proglašeni 3. i 4. maj

BEOGRAD - Vlada Srbije donijela je odluku da se 3. i 4. maj ustanove kao Dani sjećanja na žrtve masovnih ubistava.

Ovom odlukom podstiče se izgradnja kulture sjećanja na stradale i šalje jasna poruka da žrtve ne smiju biti zaboravljene, kao i da ovakvi tragični događaji ne smiju da se ponove, saopšteno je iz Vlade Srbije, prenosi Srna.

Različite aktivnosti, kako se navodi, doprinijele bi podizanju svijesti javnosti, posebno mladih o tome kako spriječiti da se ovako tragični događaji ponove.

Odluka je donesena na prijedlog Ministarstva prosvjete, a na inicijativu Viktimološkog društva Srbije, koju je podržala Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sjećanja na žrtve masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Od školske 2024/2025. godine resorno ministarstvo u pravilnicima o kalendaru obrazovno-vaspitnog rada osnovnih i srednjih škola utvrdilo obilježavanje Nedjelje sjećanja i zajedništva, kao njegovanje kulture sjećanja i odavanja počasti nevinim žrtvama – učenicima i mladima.

Članovi Vlade usvojili su i izvještaj o radu Radne grupe za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sjećanja na žrtve masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" za period od 8. juna do 6. septembra 2024. godine.

Ministri su prihvatili i zaključak o usvajanju Programa za podršku sprovođenja mjera radi sprečavanja porodičnog i vršnjačkog nasilja u 2024. godini, za koji je opredijeljeno ukupno 55.000.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije