Ex -Yu

Danas nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu

Danas nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu
Foto: X-com/MiroslavLajcak | Danas nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu

BRISEL - Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača Petra Petkovića i Besnika Bisljimija biće danas održana u Briselu.

Na sastanku u Briselu razgovaraće se o napretku u primjeni Ohridskog sporazuma i drugim pitanjima koja utiču na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, kaže portparol Evropske unije Peter Stano.

Iako je Beograd ponudio i izrazio spremnost da se održi trilateralni sastanak sa prištinskom stranom, Bisljimi je to odbio, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora.

Prema informacijama iz diplomatskih izvora, među temama koje je Beograd predložio da se nađu na dnevnom redu je i pitanje mosta na Ibru, kao i formiranje zajednice srpskih opština.

Policija privremenih prištinskih institucija je 30. avgusta upala u institucije Vlade Srbije na sjeveru Kosova i Metohije i onemogućila nekoliko stotina zaposlenih u tim institucijama da odlaze na posao.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je 13. septembra najavio poteze Srbije u pet oblasti u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Stano je podsjetio da je Evropska unija dosljedno pozivala Beograd da ohrabri, a Prištinu da omogući reintegraciju Srba sa KiM, prenosi RTS.

"Pozdravljamo spremnost koju je izrazio Vučić da nastavi da učestvuje u dijalogu koji vodi EU. Pozitivno vidimo poziv na učešće Srba na izborima na Kosovu i reintegraciju Srba u sve institucije na KiM koje su napustili 2022", istakao je Stano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije