Ex -Yu

Dačić: Uprkos "ratnim bubnjevima" iz Prištine, Beograd za dijalog

Dačić: Uprkos "ratnim bubnjevima" iz Prištine, Beograd za dijalog
Foto: Tanjug | Dačić: Uprkos "ratnim bubnjevima" iz Prištine, Beograd za dijalog

BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je Srbija za dijalog o Kosovu i Metohiji, ali da je spremna da na sve načine zaštiti živote svojih građana i srpskog naroda na Kosmetu.

Ukazujući na "ratne bubnjeve" koji dolaze iz Prištine, Dačić je istakao da nije realno ako neko zaista misli da vojno može da se poredi sa Srbijom.

On je rekao da premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti misli da će, ako otvori most na Ibru koji dijeli srpski sjeverni od albanskog južnog dijela Kosovske Mitrovice, dobiti 50 odsto na predstojećim izborima.

"Ali, šta će tada biti sa mirom i sa bezbednošću?", upitao je Dačić.

On je za televiziju "Prva" rekao, a prenosi Srna, da je problem nesprovođenje Briselskog sporazuma i da je to pokazatelj nekredibilnosti međunarodne zajednice, koja je bila njegov garant.

Dačić smatra da je za Srbiju važno da Srbi na Kosovu i Metohiji imaju svoju organizaciju, odnosno zajednicu srpskih opština i da na osnovu toga proizilazi srpska policija, srpski tužioci, srpske sudije i sve ostalo.

On je rekao da se situacija promijenila i da je sve ono što sada govore zapadne zemlje u stvari ponavljanje onoga što je rekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Prvi put se desilo da su Amerika i EU i Rusija i Kina podržale Vučićeve mere, odnosno ono što je on rekao u vezi sa Kosovom i Metohijom", rekao je Dačić.

Govoreći od predstojećem zasjedanju Generalne skupštine UN i učešću predsjednika Srbije na sjednici, Dačić je naveo da je to mjesto gdje se može ostvariti veliki broj kontakata, što je dobro za Srbiju.

Kada je riječ o hapšenju Novosađanke koja je skinula, zgazila i zapalila zastavu Srbije, Dačić je naveo da će tužilaštvo dalje voditi postupak protiv nje zbog vrijeđanja ugleda Srbije, ali da on smatra da je tri mjeseca zatvora, koliko je predviđeno za ovo djelo, malo i da bi se to djelo trebalo mnogo oštrije kažnjavati. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije