Ex -Yu

Crna Gora: Danas počinju pristupni pregovori

Crna Gora: Danas počinju pristupni pregovori
Crna Gora: Danas počinju pristupni pregovori

PODGORICA - Šefovi država i vlada 27 zemalja članica EU, danas bi, u Briselu, na sjednici Evropskog savjeta, trebalo da potvrde odluku Savjeta ministara o otvaranju pristupnih pregovora sa Crnom Gorom.

Nakon zasjedanja Evropskog savjeta, crnogorska delegacija, koju predvodi ministar inostranih  poslova i evropskih integracija Milan Roćen učestvovaće na Međuvladinoj konferenciji kojom će biti otvoreni pristupni pregovori Crne Gore sa EU.

EU će, prvi put, pregovore sa nekom državom otvoriti poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, bezbjednost i osnovna prava.

Komesar za proširenje EU  ŠteFan File je, uoči odluke Evropskog savjeta, ponovio da je organizovani kriminal problem sa kojim će se država tek suočiti.

"Pitanja organizovanog kriminala i korupcije su ozbiljni problemi i izazovi. Niko ne treba da bude iznenađen tim, ali važno je da je konsatovan napredak Crne Gore i da su se države članice EU  u to uvjerile", naveo je Roćen.

File je podsjetio da je Crna Gora prva zemlja koja počinje pregovore sa poglavljima 23 i 24."Prema iskustvima ranijih proširenja, ona su najznačajnija i zahtjevaju vrijeme", ukazao je File.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije