Ex -Yu

Capak: U Hrvatskoj udvostručena upotreba droga među odraslima

Capak: U Hrvatskoj udvostručena upotreba droga među odraslima
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL | Capak: U Hrvatskoj udvostručena upotreba droga među odraslima

ZAGREB - Upotreba droga među odraslim osobama u Hrvatskoj udvostručila se od 2011. do 2019., a porast zavisničkih ponašanja zabilježen je i među mladima, rekao je danas direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje (HZJZ) Krunoslav Capak.

Capak je to rekao na Nacionalnoj Reitox akademiji posvećenoj prevenciji, upozorivši da je to poziv na uzbunu.

 

"Bilježi se globalni porast upotrebe droga, a taj trend se preliva i na Hrvatsku. Jedna četvrtina osoba u Hrvatskoj probala je neku od droga", rekao je Capak.

Među odraslim osobama zabilježen je porast upotrebe droga od 2011. do 2019. godine s 5.6 posto na 11.6 posto.

Evropsko istraživanje o pušenju, konzumiranju alkohola i droga među mladima pokazalo je, prema njegovim riječima, pad u korišćenju psihoaktivnih droga, ali i porast korišćenja kanabisa i sintetičkih droga, kao i porast zavisnosti od pušenja, ekrana, igrica, klađenja i kockanja, što posebno zabrinjava.

"Dakle to je epidemiološka situacija koja zove na uzbunu", upozorio je Capak, koji smatra da su programi prevencije efikasna mjera koja se može preduzeti kada je porast upotrebe droge u pitanju, naravno, uz liječenje i rehabilitaciju, prenosi Tanjug.

U Hrvatskoj se sprovode brojni programi za prevenciju zloupotrebe droga, a Capak, prenosi Hina, kaže da HZJZ teži da se sprovode naučno utemeljeni programi, kao i da je jedan od njih i program "Imam stav".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije