Ex -Yu

Borovo selo 20 godina poslije

Borovo selo 20 godina poslije
Borovo selo 20 godina poslije

BOROVO - Čija će se zastava vijoriti u Borovu, prije 20 godina odgovor je dalo oružje, a danas na zgradi opštine jedna pored druge hrvatska i srpska zastava.

Tog drugog maja 1991. godine sukobom u Borovom selu počele su najteže ratne godine na prostoru bivše Jugoslavije.

Dvanaest hrvatskih policajaca ubijeno je kada je njihova jedinica autobusima došla da oslobodi dva zarobljena policajca.

Branko Perišić imao je tada 11 godina i samo su minuti odlučili da se ne nađe u unakrsnoj vatri.

Kako se sjeća, da se školsko zvono oglasilo samo pet minuta ranije, učenici bi se našle na prostoru gdje su bile operacije.

Među 12 stradalih policajaca bio je i brat Steve Culeja koji do danas traži da se utvrdi ko je ubio Josipa.

Podnio je 30 krivičnih prijava i svake godine obilazi spomenik koji u danima oko godišnjice mora da obezbjeđuje policija. Ipak, kaže da huškačka politika u Borovom selu neće proći jer su se stanovnici opekli prije 20 godina.

Gotovo 300 informativnih razgovora sa mještanima nisu nešto o čemu se priča pred kamerama. Kako naći posao i zaraditi glavna je tema među 5 i po hiljada Borovljana od kojih je 87 odsto Srba.

Iako Borovo u svom zvaničnom imenu nema riječ selo, nikada nije više ličilo na seosku sredinu. Kada je fabrika gume i obuće Borovo radila punim kapacitetom, zapošljavala je čak 23 hiljade radnika. Danas je u cijeloj opštini Borovo zaposleno tek 550 ljudi. Ostali se uglavnom bave poljoprivredom i rade na prostranim poljima.

Krediti i penzije, asfaltiranje ulica i kanalizacija, teme su o kojima Borovljani pričaju na tradicionalnom prvomajskom uranku pokazuju da se život vratio u normalne tokove.

Borovo je zasebna opština, pored Vukovara. Vlast čine predstavnici srpskih partija, a novac od investicija stiže i iz Hrvatske ali i Evrope. Posao ipak nije lako naći.

Po riječima Rada Bosića postoji diskriminacija zapošljavanja, odnosno, kada Srbin konkuriše za posao onda je to dupla kontrola. Bosić kaže da se koriste evropski fondovi da bi se izgradila infrastruktura, te da bi Borovo moglo da primi ulagače.

A tek kad se u Borovu ulagači zaista i pojave, popuniće se i školske klupe - broj đaka pao je sa 850 na trenutnih 320. Tada će i rode, simbol Borova, imati i više posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije