Ex -Yu

Aleksandar Kasanof je novi američki čovjek za Zapadni Balkan

Aleksandar Kasanof je novi američki čovjek za Zapadni Balkan
Foto: UNODC/Kurir | Aleksandar Kasanof je novi američki čovjek za Zapadni Balkan

Amerika je imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan.

Gabrijela Eskobara će na mjestu zamijenika pomoćnika američkog državnog sekretara za taj region naslijediti Aleksandar Saša Kasanof, iskusni diplomata koji je posebne zasluge dobio za svoj rad u Ukrajini.

Novi čovjek Stejt departmenta zadužen za nadgledanje američke politike za Zapadni Balkan mogao bi da unese pristup sa manje pristrasnosti i boljim sagledavanjem pozicije Srbije, ocjenjuju sagovornici Kurira.

Koosnivač i izvršni direktor Pupin inicijative Vuk Velebit kaže za Kurir da očekuje bolju koordinaciju između Vašingtona i Beograda.

“Aleksandar Kasanof je čovek o kome se malo zna, dosad je delovao iz senke, a karijeru je napravio u Ukrajini sa Viktorijom Nuland. On nije čovek sa balkanskim portfoliom, što može da bude prilika za nepristrasnije i bolje sagledavanje regiona i pozicije Srbije, za razliku od onih koji su Srbiju posmatrali kroz stare narative iz devedesetih godina. Verujem da je Kasanof pažljivo odabran čovek od Džima O'Brajana i da će postojati bolja koordinacija između Vašingtona i Beograda. Za nas u Pupin inicijativi važno je da gradimo odnos sa novim zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara kako bismo aktivno radili na objašnjavanju pozicije Srbije i značaju jačanja odnosa Srbije i Amerike za prosperitet i stabilnost našeg regiona”, naglašava Velebit.

Iskustvo i znanje

Izvršni direktor Savjeta za strateške politike Nikola Lunić ocjenjuje za Kurir da izbor novog izaslanika SAD za Zapadni Balkan govori da administracija u Vašingtonu očekuje mnogo više od procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ali i od konsolidacije političkih tenzija u BiH.

“U aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, opterećenoj globalnom bezbednosnom histerijom, SAD i EU neće dozvoliti destabilizaciju našeg regiona, niti implementaciju ruskih interesa sa naglaskom na diversifikaciju rata u Ukrajini. Aleksandar Saša Kasanof je karijerni diplomata sa bogatim diplomatskim iskustvom i znanjem o istočnoj Evropi. Bez obzira na rezultate predsedničkih izbora u SAD, Vašington će nastaviti da sprovodi dosadašnju politiku na Zapadnom Balkanu, uz podršku nezavisnom Kosovu. To ne znači da će tolerisati Prištini nacionalističku retoriku i postupke koji mogu dovesti do iseljavanja nealbanskog stanovništva. Čak i po pitanju podrške SAD osnivanju Oružanih snaga Kosova, Vašington će insistirati na transparentnosti i multinacionalnosti, što je Kurti svojim autorskim tekstom u Njujork tajmsu već uspeo da diskredituje. Međutim, nezavisno od različitih pristupa nezavisnosti Kosova, Beograd i Vašington treba da iskoriste potencijal strateških odnosa koji bi mogli presudno uticati na razvoj naše zemlje, ali i celog regiona”, naglašava ovaj sagovornik.

Diplomata s poljskim korijenima

Kasanof je prije ove funkcije bio izvršni pomoćnik Viktorije Nuland, bivše podsekretarke za politička pitanja, kao i vršilac dužnosti podsekretara za politička pitanja Džona Basa. U biografiji Kasanofa navodi se da je služio i u Republici Irskoj, Turkmenistanu, Čileu i Ukrajini. Nagrađivan je za rad na položaju političkog savjetnika u američkoj ambasadi u Kijevu tokom Majdanske revolucije i zatim ruske invazije na Ukrajinu. Dobitnik je nagrade "Džejms Klement Dan" za izvrsnost za svoj rad kao politički savjetnik u američkoj ambasadi u Kijevu tokom Majdanske revolucije.

Ovaj američki diplomata je završio Nacionalni ratni koledž, Školu za napredne međunarodne studije "Džons Hopkins" i koledž "Hamilton", a govori francuski, italijanski, ruski i španski jezik.

 “Sašini zadaci u Vašingtonu uključuju i pozicije: direktora Kancelarije za globalnu politiku i programe u Birou za međunarodne narkotike i poslove sprovođenja zakona, zamjenika direktora osoblja Izvršnog sekretarijata, direktora Kancelarije za istočnoevropske poslove i zamjenika direktora Kancelarije za pitanja Kavkaza i regionalne sukobe”, navodi se na sajtu Stejt departmenta.

I Kasanofov otac bio je službenik inostranih poslova u Stejt departmentu i služio je u inostranstvu u raznim američkim ambasadama. Porodica ima poljsko porijeklo. Deda Aleksandra Kasanofa rođen je u Varšavi i početkom prošlog vijeka, dok je još bio dijete, emigrirao je u SAD, u vrijeme dok je Poljska bila ruska provincija i predmet intenzivne rusifikacije. U Americi je postao suvlasnik jednog lanca restorana, ali se 1957. preselio u Sankt Peterburg u Rusiji. U Njujork se vratio pred sam raspad SSSR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije