Ex -Yu

Aerodrom Split meta hakerskog napada: Nećemo pregovarati s hakerima

Aerodrom Split meta hakerskog napada: Nećemo pregovarati s hakerima
Foto: Ivana Ivanovic/Pixsell | Aerodrom Split meta hakerskog napada: Nećemo pregovarati s hakerima

SPLIT – Aerodrom Split našao se na meti hakerskih napada zbog čega je došlo do problema u odvijanju saobraćaja, a Lukša Novak, direktor aerodroma, je rekao da se radi o ozbiljnoj situaciji.

On je pojasnio da je donesena odluka da se radi na klasični način dok se ne osposobi sistem, prenosi Index.   "To smo odlučili u dogovoru s kompanijama koje su nam poslale liste putnika. Danas imamo planirano preko 80 zrakoplova i negdje oko 25.000 putnika. Trenutno nemamo neka značajnija kašnjenja", rekao je Novak.

Rekao je da je do pada sistema došlo oko pola osam naveče u ponedjeljak, i da nije odmah bilo jasno šta se desilo, prenosi Index

"Trebalo je određeno vrijeme da naši stručnjaci utvrde da se dogodio ozbiljan hakerski napad. Naše službe su praktički cijelu noć radile i sad u ovom trenutku rade. Sinoć smo imali osam stručnjaka, a jutros je taj broj povećan na desetak osoba koje rade na normaliziranju rada zračne luke", istakao je on. 

Dodao je da je stav Vlade Hrvatske i uprave aerodroma da se ne pregovara s predstavnicima ove hakerske grupe, te da se pokušavaju pronaći drugi načini da se sistem osposobi.  

Dodao je da se kroz poruku pojavilo ime grupe Akira koja je preuzela odgovornost za hakerski napad.

"Stoje li oni iza toga ili netko drugi s istim imenom, to sada ne možemo znati. Mi nastavljamo raditi, mi smo obavijestili sve službe koje su zadužene za ovu vrstu napada", rekao je Novak.

Dodao je kako je većina putnika od sinoć poletjela, tek je mali dio letova, dodao je, bio otkazan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije