Društvo

Zovko: Aktivirati Evropski fond solidarnosti za BiH

Zovko: Aktivirati Evropski fond solidarnosti za BiH
Foto: Ustupljena fotografija | Zovko: Aktivirati Evropski fond solidarnosti za BiH

STRAZBUR - BiH je potrebna hitna pomoć i podrška Evropskog parlamenta i stoga mora da se aktivira Evropski fond solidarnosti, koji je već korišten za zemlje kandidate za učlanjenje u EU i koji pomaže da se izdvoje hitna sredstva iz IPA fonda za oporavak od poplava, izjavila je evropski poslanik za Hrvatsku Željana Zovko.

Ona je u obraćanju poslanicima u Strazburu podsjetila da su Federaciju BiH zahvatile dosad nezabilježene katastrofalne poplave u četvrtak, 3. oktobra, te da je stanovništvo evakuisano jer poplave još nisu prošle.

"Moramo da se borimo svim raspoloživim sredstvima da pomognemo ljudima. Ukupno 12 članica EU ponudilo pomoć kroz mehanizam civilne zaštite", rekla je Zovkova, prenosi Srna.

Prema njenim riječima, solidarnost i podrška su ključ za otvaranje svih puteva ka naseljima koja su uništena u poplavama.

Ona je pohvalila premijera Hrvatske Andreja Plenkovića "koji je odmah reagovao i naredio da se pomogne BiH".

"Međutim, BiH je potrebna naša hitna pomoć i podrška. BiH, kao naša partnerska zemlja, mora da ima pristup evropskim fondovima, kako bi mogla brzo da reaguje, obnovi infrastrukturu i pomogne ugroženom stanovništvu", istakla je Zovkova.

Ona je pozvala sve u BiH koji su na odgovornim funkcijama da učine sve što mogu kako bi EU mogla da aktivira neophodne fondove.

"Potrebna nam je sva dobra volja da pomognemo BiH", zaključila je Zovkova na debati Evropskog parlamenta o razarajućim poplavama u Federaciji BiH.

U katastrofalnim poplavama koje su u noći između četvrtka i petka, 3. i 4. oktobra, zahvatile Hercegovačko-neretvanski kanton i Srednjobosanski kanton stradalo je 22 ljudi, a za šest se traga.

Prema zvaničnim podacima, 16 osoba poginulo je u Jablanici, a po tri u Konjicu i Fojnici.

Brojni ljudi ostali su bez krova nad glavom, a veliki broj naselja i dalje je odsječen jer su oštećeni i odneseni putevi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije