Društvo

Životinja koju je najteže odstrijeliti na meti sanskih lovaca

Životinja koju je najteže odstrijeliti na meti sanskih lovaca
Foto: Pixabay | Životinja koju je najteže odstrijeliti na meti sanskih lovaca

SANSKI MOST - U naredne tri sedmice Lovačko društvo "Sana" organiziraće akcije uklanjanja štetočina koje uništavaju sitnu i plemenitu divljač, pri čemu su najbrojniji šakali, koji su u velikom broju prisutni u lovištima kojim gazduje ovo društvo.

Planirano je da se akcija odvija svake srijede, a da bi bila uspješna, lovcima je dozvoljeno povesti i pse.

Predstavnici ovog lovačkog društva navode kako su se upravo šakali namnožili u velikom broju, te da štetu nanose i ovčarima koji napasaju svoja stada na obroncima ovdašnjih planina, a na njihovoj meti su mahom starije i bolesne ovce, te jagnjad.

Lovci navode kako šakal ili čagalj spada u red štetočina, a njegov plijen su najčešće fazani, zečevi i ostale sitne životinje, pa i srneća divljač, o čijem se uzgoju najviše vodi računa.

"Pojava šakala u većem broju nam govori da je u lovištima manje vukova jer su šakali i vukovi smrtni neprijatelji. Također, na njihovoj meti su i lisice, koje tjeraju iz njihovih prirodnih staništa u druge predjele, pa one silaze u blizinu naselja. Radi se o životinjama za koje je karakteristična brza ekspanzija i veoma se lako prilagode svakoj sredini u koju dospiju", kaže Senad Kljajić, predsjednik Lovačkog društva "Sana".

Osim što je opasan predator, šakal je i strvinar, što ga čini potencijalnim prenosnikom zaraznih bolesti, a lovci kažu kako je, zbog svoje spretnosti i lukavosti, jedna od životinja koju je najteže odstrijeliti.

Inače, tokom proteklog vikenda sanski lovci su ozvaničili početak još jedne lovne sezone.

"Tokom lovostaja realiziran je niz aktivnosti kako bi se lovna sezona dočekala što spremnije. Urađen je značajan posao kada se radi o uređenju lovišta i njegovom obogaćivanju raznovrsnom divljači. Također, izgrađeno je više lovačkih objekata, te mnogobrojne hranilice za životinje koje će imati veliki značaj u zimskom periodu. U lovište je pušten i značajan broj sitne divljači, a određeni su i reviri gdje je zabranjen lov kako bi se omogućila nesmetana reprodukcija i povećanje brojnosti divljači", istakao je Kljajić.

Lovačko društvo "Sana" broji oko 900 članova, oko 400 lovaca redovno upražnjava lov tokom sezone, dok ostali love povremeno jer žive van granica BiH. Ovo lovačko društvo ima dugu i bogatu tradiciju, jedno je od najbolje organiziranih u cijeloj Bosni i Hercegovini, a za svoj rad u prošlosti dobili su brojne nagrade i priznanja.   

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije