Društvo

Za uklanjanje arhitektonskih barijera 50.000 KM

Za uklanjanje arhitektonskih barijera 50.000 KM
Foto: Ustupljena fotografija | Za uklanjanje arhitektonskih barijera 50.000 KM

BIHAĆ - Vlada Unsko-sanskog kantona donijela je odluku o izdvajanju 50.000 maraka iz kantonalnog budžeta, a ova sredstva biće namijenjena uklanjanju prostornih barijera za invalidna lica u gradovima i općinama USK. Iako se u procesu društvene inkluzije za invalidne osobe u proteklim godinama mnogo toga uradilo, ova populacija se još susreće sa brojnim arhitektonskim barijerama, bilo da je riječ o kretanju ulicama ili ulasku u javne i stambene objekte.

Na poziv koji je raspisan, kako je istakao Almir Imširović, ministar za građenje i prostorno uređenje USK, za projekte u ovoj oblasti mogu aplicirati sve lokalne zajednice u ime svojih udruženja.

Kada je u pitanju ova problematika u Sanskom Mostu, dosta toga je urađeno, ali i tek treba da se uradi, budući da su brojne arhitektonske prepreke koje onemogućavaju pristup licima koja se kreću u kolicima ili pomoću drugih pomagala, kaže Refik Ibragić, predsjednik Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječje paralize u Sanskom Mostu.

"Situacije je istina sada mnogo bolje nego u periodu prije rata, ali ima dosta posla još da se uradi. Pretežito sve javne ustanove imaju prilazne rampe za invalidna lica, ali su mnoge loše urađene i onemogućavaju kvalitetan prilaz.

Recimo, u Sanskom Mostu nema niti jedan prilaz kupalištima za invalidna lica, a problem parking-mjesta je posebna priča, jer mnogi vozači ne poštuju oznake da je parking isključivo za vozila invalida", kaže Ibragić.

Prema njegovim riječima, problem su i stambene zgrade, jer većina nema adekvatne pristupe za osobe s fizičkim poteškoćama, a slično je i sa neadekvatnim saobraćajnicama i pješačkim površinama.

   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije