Društvo

Vlada Srpske prihvatila zahtjev advokata

Vlada Srpske prihvatila zahtjev advokata
Foto: N.N. | Vlada Srpske prihvatila zahtjev advokata

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske prihvatila je danas informaciju o zahtjevu Advokatske komore Republike Srpske za izmjenama Tarife o nagradama i naknadi troškova za rad advokata i obustavi rada branilaca po službenoj dužnosti pred sudovima u Republici Srpskoj.

"Shodno tome, Vlada Srpske saglasna je sa Prijedlogom memoranduma o razumijevanju o izmirivanju akumuliranih obaveza prema advokatima za odbrane po službenoj dužnosti pred sudovima u Republici Srpskoj i po oslobađajućim presudama, te je ministra pravde ovlastila da ga potpiše u ime Vlade Republike Srpske sa Advokatskom komorom Republike Srpske. Vlada smatra opravdanim stav Ministarstva pravde za donošenjem nove tarife o nagradama i naknadi troškova za rad advokata, koja nije mijenjana još od 2005. godine, u dijelu koji se odnosi na povećanje boda sa dosadašnjih 2 KM na tražene 3 KM, uz uslov da se u ovom smislu izmijenjena tarifa počne primjenjivati od 1. januara 2025. godine", navode iz Vlade RS, nakon današnje sjednice.

Vlada RS prihvatila je informaciju o postupku pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu i presudi Kovačević protiv BiH.

"Vlada je saglasna da ministar pravde, Miloš Bukejlović, zbog ozbiljnosti predmeta koji je vezan za izborni sistem BiH i samu srž Dejtonskog mirovnog sporazuma prisustvuje Javnoj raspravi u timu ispred tužene BiH, zakazanoj pred Velikim vijećem Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu za 20. novembar ove godine", stoji u saopštenju.

Ističe se da je usvojena informacija o izradi Plana usklađivanja zakonodavstva Republike Srpske sa pravnom tekovinom EU za period 2025-2027. godine.

Vlada je donijela i rješenje o davanju saglasnosti Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije za utrošak novčanih sredstava, u iznosu od 30.000 KM za realizaciju projekata: poboljšanje vodosnabdijevanja u Mjesnoj zajednici Caparde u opštini Osmaci i sanaciju makadamske putne mreže u optini Donji Žabar (Čović Polje, put prema Matićima u dužini od 800 metara i Lončari, Novo Naselje u dužini od 400 metara).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije