Društvo

Više od 50 krava luta Maslovarama, policija: Nismo dužni čuvati krave

Više od 50 krava luta Maslovarama, policija: Nismo dužni čuvati krave
Foto: Dijana Petrušić | Više od 50 krava luta selom, policija: Nismo dužni čuvati krave

MASLOVARE - Krdo puštenih krava svakodnevno pravi problem domaćinima u kotorvaroškom naselju Maslovare, a kako kažu mještani, komšija, čije su krave, ne brine se o životinjama, one su prepuštene same sebi, lutaju te prave štetu komšijama, kojima uđu u dvorište i baštu, a opasu i travu, pa ne ostane ni da nahrane svoju stoku.

I tako već duže vrijeme, pa čak i tokom zime, a dešava se, žale se mještani, da negdje usput ugine stoka.

Ne znaju, kako kažu, šta da rade, ne vrijedi ni da se žale, jer njihove riječi i molbe ne dopiru ni do koga.

Zdravko Jerosimović, mještanin Maslovara, za "Nezavisne novine" ispričao je da se cijelo selo žali kako im krave prave velike probleme.

"Ugrožene su čak tri mjesne zajednice, Maslovare, Obodnik i Vrbanjci. Komšija Radislav Čupić ima mnogo stoke, koja je non-stop puštena. Recimo, kod nas su problem krave, ali u Orahovu i Obodniku ima mnogo svinja, koje su isto puštene", priča Jerosimović te ističe da su krave na svakom koraku.

"Ma, ovdje sigurno ima više od 50 krava. One su puštene, neki dan su bile na Borju, a stigle su i u Liplje. Na sve strane su, uđu i u baštu. Ljudi se žale, ali nema vajde, niko ne reaguje", žali se on.

Kako priča, njihov komšija takoreći tokom cijele godine pusti krave da hodaju okolo po selima.

"Samo što ih prebacuje, čas su u Obodniku, čas ovdje kod nas, one lutaju po tuđim njivama, šumama, ma svugdje su. Cijelom selu su u dvorištu, pa svi mi čuvamo njihovu stoku. Mi ih moramo vraćati, jer inače naprave problem", naglašava Jerosimović.

Prema njegovim riječima, s komšijom čije su krave pola sela ne priča upravo zbog stoke.

"Mlad je to čovjek, nije neko zatucan, pa da kažeš da je to u pitanju. Ima već nekoliko godina da tako pusti stoku, koja opase travu, a ja ne mogu ni za svoju kravu otkositi. Ne smijem je ni pripeti, jer je njegovi bikovi pogaziše i ubodoše", ogorčeno priča Jerosimović.

Žalili su se, kaže, i policiji.

"Ali, i policija kaže da nije dužna čuvati krave. Išao sam i u komunalno, napravili su zapisnik, ali znate kako se kaže: Pojeo vuk magarca i nikome ništa. Treba samo da dođete i idete od kuće do kuće, pa da vidite kako cijelom selu prave problem", žali se ovaj domaćin.

Goran Malijević, šef Odsjeka za inspekcijske poslove i komunalnu policiju u Kotor Varošu, potvrdio je za "Nezavisne" da su ih mještani obavijestili da u mjestu Jezerka postoji problem u vezi sa nekontrolisnim puštanja stoke na privatne parcele i usjeve.

"S tim u vezi, nadležni inspektor će izaći na teren kako bi utvrdio činjenično stanje te preduzeo mjere i radnje propisane zakonskim i podzakonskim aktima iz svoje nadležnosti. Takođe ćemo obavijestiti nadležnu policijsku stanicu ukoliko utvrdimo da se radi o prekršajima koji nisu u našoj nadležnosti, a sve s ciljem zaštite imovine naših sugrađana", rekao je Malijević.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije