Društvo

"Vidovdan - usud stradanja koji prati Srbe kroz istoriju"

"Vidovdan - usud stradanja koji prati Srbe kroz istoriju"
Foto: Srna | "Vidovdan - usud stradanja koji prati Srbe kroz istoriju"

JEZERO - U Crkvi Svetog velikomučenika kneza Lazara u opštini Jezero, obilježen je Vidovdan - krsna slava Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, a svečanosti ovim povodom, prisustvovali su najvišim zvaničnici Republike Srpske.

28. jun, dana kada se 1389. godine knez Lazar sa vojskom suočio sa nadmoćnijim neprijateljem, datum je koji Srbe prati kao usud kroz istoriju, jer su se na ovaj dan dešavali brojni događaji koji su obilježili srpsko postojanje na ovim prostorima.

Među njima je i Vojska Republike Srpske, koja je Vidovdan uzela kao krsnu slavu.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, kazao je su Srbi kroz istoriju ratovali protiv mnogo jačih, od Turaka, Austrougara, Hitlera, te da zbog toga kod srpskog naroda ne postoji dilema kada se bira između slobode i ropstva.

Foto: Srna
Foto: Srna

"Svi važniji događaji za srpski narod dešavali su se baš na Vidovdan. To nije slučajno, Srbi su uvijek postupali najhrabrije - branili smo na Vidovdan slobodu, ne samo srpskog naroda, već i zapadne civilizacije. Vojska Republike Srpske dala je mnoge junake, borila se za svaku kuću i svaki prag, poginulo je 34.000 Srba, od čega 24.000 pripadnika Vojske RS", kazao je Dodik, te je dodao da je srpski narod dosljedan da braneći svoje dvije srpske države – Srbiju i Republiku Srpsku.

Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH, čestitala je krsnu slavu pripadnicima Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, te se zahvalila na žrtvi koju su podnijeli svi tokom njenog postojanja.

"Vidovdan je sudbinski i istorijski datum koji nije slučajno izabran kao dan srpskog okupljanja. Ponosna sam na ono što je Republika Srpska", navela je Cvijanovićeva.

Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije RS kazao je da je čitava istorija srpskog naroda karakterisana borbom za slobodu koja je duboko ukorinjena u biće i gene svakog Srbina, dok je Sreten Milošević, komandant Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH izjavio da je Vidovdan jedan od najznačajnihih datuma u istoriji srpskog naroda i temelj kolektivnog identiteta Srba.

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS rekao je da je Vojska Republike Srpske, utemeljena u jednom od najtežih trenutaka po Srbe u novijoj istoriji, odbranila srpski narod u BiH i izborila se za Republiku Srpsku u izuzetno teškim okolnostima.

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske čestitajući krsnu slavu, kazao je da je Vojska Republike Srpskeona najzaslužnija za odbranu slobode i prava na život srpskog naroda u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao i za postavljanje temelja očuvanje Srpske.

Milan Miličević, lider SDS-a poručio je da je ovaj praznik simbol neustrašivosti, junaštva i nepokolebljivog duha koji su kroz vijekove odlikovali Srbe, te jedan od najznačajnijih datuma u srpskoj istoriji, a Branislav Borenović, predsjednik PDP-a kazao je da je slavna i junačka Vojska Republike Srpske braneći kućne pragove i srpski narod, a poučena teškim stradanjima u prošlosti, izvojevala najveću srpsku pobjedu sa kraja dvadesetog vijeka - Republiku Srpsku.

Podsjećanjar radi, Skupština srpskog naroda u BiH je na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela odluku o formiranju Vojske Republike Srpske, a ona je postojala do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije