Društvo

Vatrena stihija ne ugrožava ljude niti kuće

Vatrena stihija ne ugrožava ljude niti kuće
Foto: Srna | Vatrena stihija ne ugrožava ljude niti kuće

SREBRENICA, LOPARE - Iako su još aktivni požari na području Srebrenice, odnosno u Nacionalnom parku "Drina", te kod Lopara, odnosno na Majevici, oni ne ugrožavaju ljude niti objekte, dok je vatrena stihija kod Ljubinja ugašena, a tome je doprinijela i kiša koja je padala u srijedu.

Kako je za "Nezavisne novine" kazao Boris Trninić, v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite, požar na teritoriji opštine Srebrenica je aktivan, a s obzirom na to da se radi o nepristupačnim terenima, na tom području juče je djelovao helikopter Helikopterske jedinice Republike Srbije super puma.

"Što se tiče Lopara, tu djeluju helikopteri Helikopterskog servisa Republike Srpske i požar je pod kontrolom. Međutim, radi se o novom kraku požara, i to je teritorija koja je pod minama, tako da vatrogasci ne smiju ući na teren, zbog čega se mora gasiti pomoću helikoptera, ali i to će se riješiti", rekao je Trninić.

Kako kaže, što se tiče Ljubinja, to je sve stavljeno pod kontrolu, a kiša je ugasila ostatak vatre.

"Trenutno, sve što je aktivno ne ugrožava ljude niti objekte", istakao je Trninić.

Inače, jutros se na Majevici ponovo aktivirao požar u jednom dijelu i gasio ga je helikopter iz Srpske, a kako je tom prilikom kazao Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske, nakon što ugase na Majevici, pridružiće se kolegama koji gase kod Srebrenice.

Inače, i na području opštine Maglaj požar je i dalje aktivan u naseljima Lukići, Relote, Jakovljevići i Ošve, a u gašenju učestvuje Helikopterska jedinica Oružanih snaga BiH. Ovaj požar su gasile sve raspoložive strukture civilne zaštite, kao i mještani.

Kako je saopšteno iz Federalne uprave civilne zaštite, tokom dana još uvijek je bio aktivan požar na Bjelašnici, na dijelovima požarišta vrh Hranisava i ispod stijena na nepristupačnom području, te na području opštine Gornji Vakuf-Uskoplje u rejonu naselja Dobrošin, ali i još nekoliko manjih.

Osim toga, kako je kazao Mićo Simkić, šef Pododjeljenja za zaštitu i spasavanje, nakon vanredne sjednice Vlade Brčko distrikta, uz pomoć vatrogasaca i mještana ugašen je i šumski požar na području Maoče i Rašljana kod Brčkog.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije