Društvo

Udružili se da probleme učine što vidljivijim

Udružili se da probleme učine što vidljivijim
Foto: Ustupljena fotografija | Udružili se da probleme učine što vidljivijim

BOSANSKI PETROVAC - Tri općinska udruženja iz Bihaća, Cazina i Ključa, koja okupljaju gluhe i nagluhe osobe, održala su u proteklu subotu ujediniteljsku skupštinu u Bosanskom Petrovcu, te na taj način oformili jedinstveno kantonalno udruženje koje će u budućnosti zastupati njihove stavove.

Kako je istaknuto, glavni cilj u narednom periodu biće da se problemi s kojima se susreće ova populacija učine što vidljivijim, te da se pokuša popraviti njihov ukupni status.

Jedan od najvećih problema s kojima se suočavaju jeste problem komunikacije s okolinom, te nedovoljan broj tumača i poznavatelja znakovnog jezika, što otežava njihovu integraciju u društvo.

"Mi smo u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog zakona o upotrebi znakovnog pisma i očekujemo da federalne vlasti pristupe usvajanju tog zakona, koji bi donio brojne benefite našoj populaciji. Ukoliko se to dogodi, to će biti istorijski uspjeh za nas", kaže Sulejman Čaković, sekretar Saveza udruženja gluhih i nagluhih osoba Federacije BiH, koji je prisustvovao pomenutom događaju.

Formiranje kantonalnog udruženja, kako je istaknuto na ovom događaju, jeste korak naprijed ka rješavanju diskriminacije i poboljšanju ukupne kvalitete života ove populacije u USK.

"Mi smo osobe o čijim se potrebama u društvu danas ne vodi dovoljno računa, nemamo gestovnog tumača u većini lokalnih zajednica i to nam predstavlja najveći problem", kaže Jasminka Filipović, članica udruženja iz Ključa. 

Istaknuto je kako je potreba i cilj svih gluhih i osoba s lošim sluhom da u svakoj javnoj ustanovi ili instituciji postoji barem jedan uposlenik osposobljen za komunikaciju sa takvim licima, a to je jedino moguće uz poznavanje znakovnog jezika. Navode kako će se u narednom periodu zalagati za ideju da se što više službenika osposobi za ovu vrstu komunikacije, kroz kontinuirano provođenje kurseva i edukaciju za sve koji su zainteresovani da savladaju znakovni jezik. Gluhe osobe i dalje moraju, primjera radi, u pratnji druge osobe ići kod ljekara, a ukoliko nemaju pratnju, ostavljeni su na milost i nemilost drugih.

"Nadamo se da će, ponukani našim problemima i potrebama, i drugi učiniti više da olakšaju život osobama sa ovakvom vrstom invaliditeta", navode iz pomenutog udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije