Društvo

Udruženje "Neven" luka mira, drugarstva i razvoja djece s poteškoćama (FOTO)

Udruženje "Neven" luka mira, drugarstva i razvoja djece s poteškoćama (FOTO)
Foto: Ustupljena fotografija | Udruženje "Neven" luka mira, drugarstva i razvoja djece s poteškoćama (FOTO)

PRNJAVOR - Priliku da budu vidljivija i prihvaćenija djeca sa smetnjama u fizičkom i psihičkom razvoju u Prnjavoru dobila su prije više od deceniju i od tada su promijenila i grad i ljude nabolje. Pronašli su svoje mjesto pod zvijezdama i postali oni koji svojim pričama inspirišu, uče koliko je važno biti istrajan, boriti se, ali i biti zahvalan.

Udruženje roditelja djece sa smetnjama u fizičkom i psihičkom razvoju "Neven" djeluje u Prnjavoru od 2012. godine, a prema riječima Novke Dušanić, predsjednice Udruženja, od osnivanja udruženja djeca su dobila priliku da učestvuju u mnogim aktivnostima u kojima do tada nisu. Danas, godinama poslije, oni nisu samo udruženje, već porodica.

"To se najbolje može vidjeti dolaskom u prostorije našeg udruženja i posmatranjem međusobnog odnosa svih, načina komunikacije i upravo te porodične topline. Naši korisnici pronalaze sigurnost jedni u drugima, kao i u našim stručnim saradnicima kada roditelji nisu tu, što u velikoj mjeri doprinosi njihovom izlasku iz komfor zone, slobodnom istraživanju okruženja i pomjeranju vlastitih granica u svakom pogledu, jer kao što znamo, svaka osoba slobodnije istražuje svijet kada je uz nju neko u koga ima povjerenja", ističe Dušanićeva u razgovoru za "Nezavisne novine".

Udruženje sada ima 79 korisnika, a neki od njih pohađaju redovan vaspitno-obrazovni proces, dok ostali, u skladu sa svojim mogućnostima, učestvuju u aktivnostima udruženja.

"Svakodnevno sa našim korisnicima radimo prilagođene individualne i grupne, kreativne i edukativne radionice, kojima podstičemo njihov kognitivni, socijalni i emocionalni razvoj. Fizički razvoj podstičemo odlaskom dva puta sedmično u teretanu 'X-Gym' i na plivanje, na bazene 'Lug' tokom ljetnog perioda, što su nam omogućili naši humani sugrađani. Trudimo se da proširujemo kapacitete i da uključujemo veći broj stručnih saradnika kako bismo maksimalno ostvarili potencijale naših korisnika", kaže ona i dodaje da u prilog tome govori da su na početku rada imali zaposlenog samo pedagoga, a kasnije su u rad uključeni i socijalni radnik i psiholog.

Kroz projekte povremeno angažuju logopeda i fizioterapeuta.

"Kad sagledamo šta smo sve postigli, u kojim programima i aktivnostima smo učestvovali, mogu reći da smo svi vrlo zadovoljni načinom funkcionisanja našeg udruženja, kako u prethodnom periodu, tako i danas", navodi Dušanićeva.

Kako ističe, oni su spoznali pravi smisao života, a to se vidi kroz njihov pristup životu.

"Raduju se sitnicama, žive u momentu u kome se nalaze, uče nas tome koliko je važno biti istrajan, boriti se, ali i biti zahvalan, kao i tome koliko je važna međusobna ljubav. Tako da, svako od nas može mnogo naučiti, a najvažnije od svega, uče nas da cijenimo ono što imamo", ističe ona za "Nezavisne novine".

Podršku im pružaju svi, i građani i institucije. Podršku im pružaju i privrednici, pa tako već godinama tokom jednog dana u kafiću "Pet lampi" njihov korisnik Ado služi kafu.

"Kroz te akcije građani imaju priliku vidjeti da naši članovi mogu biti korisni cjelokupnom društvu, samo im treba dati šansu za to, što je vrlo važno. Kroz svaku aktivnost u gradu, u kojoj naši korisnici učestvuju, građani ih bolje upoznaju i više prihvataju, te razvijaju svijest o tome da su oni jednaki i ravnopravni članovi društva", kaže ona i dodaje da podršku imaju i od Gradske uprave, kao i od Centra za socijalni rad.

"Veoma nam znači podrška privrednika i svih humanih građana Prnjavora. U suštini, bez njihove podrške udruženje ne bi moglo opstati, jer od njih dobijamo kako finansijsku, tako i svaku drugu vrstu podrške", napominje Dušanićeva za "Nezavisne novine".

Ni planova za budućnost im ne manjka, a glavni cilj im je da i dalje napreduju.

"Želimo da omogućimo našim članovima da nastave razvijati svoje potencijale u što većoj mjeri, da doprinosimo njihovoj inkluziji u društvu, poboljšamo njihov položaj, ali ne samo naših članova, već i svih osoba sa bilo kojom poteškoćom", ističe ona i dodaje da su u svrhu promocije udruženja i omogućavanja većem broju građana da ih upoznaju napravili i Instagram stranicu pod nazivom @udruženjenevenprnjavor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije