Društvo

UKC Tuzla pun pacijenata otrovanih gljivama: Halucinacije, komatozno stanje…

UKC Tuzla pun pacijenata otrovanih gljivama: Halucinacije, komatozno stanje…
Foto: Paula/Pexels | UKC Tuzla pun pacijenata otrovanih gljivama: Halucinacije, komatozno stanje…

TUZLA - Klinika za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla u posljednjih sedam dana ima veliko povećanje pacijenata koji su se otrovali gljivama. Ovako nešto, kažu na na ovoj klinici, nije uobičajeno za ovo doba godine te pozivaju na oprez, jer posljedice trovanja mogu biti teške, pa čak izazvati i smrt.

“Mi imamo sporadična trovanja gljivama, od proljeća kada krene sezona branja, pa sve do kraja jeseni. Ove godine imamo povećanje baš u ovo periodu, posebno u vrijeme vikenda. Prethodnog vikenda desio se nagli skok slučajeva, pa smo od prošlog petka do srijede imali ukupno 26 pacijenata s trovanjem gljivama. Od toga su četiri pacijenta bila hospitalizirana, a ostali su bili zadržani u dnevnoj bolnici, gdje tretman, između ostalog, podrazumijeva ispiranja želuca i debelog crijeva”, kaže infektologinja doc. dr. Humera Porobić-Jahić, šefica Odjela za CNS infekcije, piše Faktor.

Radilo se, dodaje dr Porobić-Jahić, o lakšim do srednje teškim slučajevima koji su podrazumijevali trovanje gljivama srednje latencije.

“Simptomi trovanja su se javljali od jednog do četiri sata od ingestije gljiva. To su gastro-intestinalne tegobe, bolovi u trbuhu, povraćanje i proliv. Imali smo i određen broj slučajeva muskarinskog sindroma, gdje su pacijenti imali halucinacije, pospanost, sužene zjenice, usporen rad srca, hipotenziju, pojačano znojenje i lučenje pljuvačke. Oni su tretirani kroz našu dnevnu bolnicu, a dvoje takvih pacijenata je bilo hospitalizirano. Imali smo i dva teška slučaja, najvjerovatnije, panterina sindroma, gdje su pacijenti konzumirali gljive koje sadrže muscimol, koji djeluje na centralni nervni sistem. Pacijenti su bili agresivni, agitirani, a zatim komatozni, imali su halucinacije u snovima i grčenje mišića. Danas je zadnji takav pacijent otpušten kući i potpuno je oporavljen”, navodi dr Porobić-Jahić.

Najteži oblik trovanja dešava se konzumacijom gljiva roda amanita, poput zelene pupavke, koje može ostaviti veoma teške posljedice.

“Prilikom trovanja amanitom događa se faloidni sindrom, kojeg se svi bojimo, jer može doći do kompletnog oštećenja jetre i bubrega. Srećom, takvih slučajeva ove godine nismo imali”,  dodaje dr. Porobić-Jahić.

Iako se simptomi nakon konzumacije gljiva najčešće javljaju u prva četiri sata, ali ikubacija može trajati čak i duže od 20 dana.

“Kada imamo tako dugu inkubaciju javlja se orelaninski sindrom, koji djeluje na bubrege. Kod takvih slučajeva bubrezi budu jako zahvaćeni i ti pacijenti često završe na dijalizi. Dakle, postoji kratka latencija do četiri sata i ona duža, koja može trajati i više od 20 dana, a ti slučajevi su ujedno i najopasniji. Tu ubrajamo i pomenuti faloidni sindrom. I kod tih slučajeva na početku imamo bolove, proliv i povraćanje, koji za dan prođu, a zatim nastupa period kada se uništavaju ćelije jetre i bubrega. Nakon četiri ili više dana ponovo kreću simptomi, pacijenti ne unose hranu, dehidrirani su, prestanu da mokre, a već tada nastupila su velika oštećenja organa”, pojašnjava dr Porobić-Jahić.

Sa Klinike za intektivne bolesti UKC-a Tuzla građanima poručuju da izbjegavaju kupovinu gljiva iz neprovjerenih izvora i na divljim pijacama te da se drže prodavnica gdje se mogu kupiti gljive poput šampinjona i bukovača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije