Društvo

UKC RS: Uz minimalne hirurške zahvate obavljeno 7 operacija srčanih zalistaka

UKC RS: Uz minimalne hirurške zahvate obavljeno 7 operacija srčanih zalistaka
Foto: Ustupljena fotografija | UKC RS: Uz minimalne hirurške zahvate obavljeno 7 operacija srčanih zalistaka

BANJALUKA - Na Klinici za kardiohirurgiju UKC RS danas je obavljeno sedam operacija na srcu, i to minimalno invazivnim kardiohirurškim procedurama, a sve je predvodio dr Fahrad Bahtjari, direktor Klinike za kardiohirurgiju iz Bona.

Inače, Klinika za kardiohirurgiju UKC RS u saradnji s američkom kompanijom LSI organizovala je Ljetnu konferenciju minimalno invazivne hirurgije, a kako bi okupili stručnjake iz cijelog svijeta, i tako unaprijedili liječenje pacijenata te pružili što bolje hirurško rješenje za operacije srčanih zalistaka.

Tom prilikom su se okupili stručnjaci iz Njemačke, Grčke, Švedske i Austrije, koji su uz pomoć najmodernije tehnologije izveli minimalne hirurške zahvate na srcu.

Kako je kazao Nikola Šobot, načelnik Klinike za kardiohirurgiju UKC RS, sedam operacija je rađeno minimalno invazivnim kardiohirurškim procedurama.

"Bitno je naglasiti da je s nama profesor Fahrad Bahtjari, načelnik kardiohirurgije iz Bona, koji je sigurno najbolji svjetski hirurg za minimalno invazivnu kardiohirurgiju. Pored toga, uspjeli smo da postanemo regionalni edukativni centar te imamo ljekare od Švedske do Grčke, koji su tu da bi gledali profesora i razmjenjivali iskustva, a sve to uz podršku naših prijatelja iz Sremske Kamenice, koji su započeli ovaj program u Banjaluci", rekao je Šobot i dodao da su organizovali i stručna predavanja.

"Za dvije godine smo uspjeli da se od starta uhvatimo u koštac sa najnovijim trendovima u kardiohirurgiji i okupimo najveća evropska imena u Banjaluci", kazao je Šobot.

I Vlado Đajić, direktor UKC RS, kazao je da je ponosan na činjenicu da je ova ustanova prijestonica minimalne invazivne kardiohirurgije.

"Ovdje su najveći stručnjaci iz Evrope, vrše operaciju u našim salama, našom opremom i sa našim ljekarima. Hvala kolegama koje su došle u našu Banjaluku", rekao je Đajić.

Prema riječima Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, UKC je trenutno regionalni centar, u smislu edukacije, kako njihovog osoblja, tako i osoblja iz okruženja i Evrope.

"Upravo kardiohirurška klinika prednjači u tom segmentu. Druga najvažnija stvar je da je ovdje riječ o operacijama gdje se radi o izuzetno malim rezovima - od dva cm, tako da je postoperativni tretman izuzetno brz, od tri do četiri dana, i te osobe idu kući, a uz dalju rehabilitaciju se brzo vraćaju u dalje tokove života, što je najvažnije za njih i njihove porodice. Bitno je naglasiti da kroz ovaj segment rada indirektno smanjujemo troškove zdravstvenog sistema, s obzirom na predoperativni tretman, boravak pacijenta u bolnici i rehabilitaciju koja posljedično slijedi", istakao je Šeranić.

Tom prilikom je i dr Karl Malm iz Švedske iskazao zahvalnost na gostoprimstvu, te istakao da su se ovdje okupili izvanredni stručnjaci, kako bi razmijenili iskustvo i učili jedni od drugih, kao i od profesora Bahtjarija. Dodao je da je oduševljen bolnicom, opremljenošću te kadrom UKC RS.

Inače, minimalno invazivne operacije na srcu su relativno novi način liječenja različite kardiovaskularne patologije, u najvećem broju srčanih zalistaka. Podrazumijevaju pristup kroz međurebarne prostore, čime se ne presjecaju kosti grudnog koša, za razliku od tradicionalnih pristupa gdje se gotovo uvijek presjeca grudna kost.

Minimalno invazivne operacije zahtijevaju visoku obučenost hirurga kao i najnoviju tehnologiju i opremljenost.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije