Društvo

U nedjelju prva liturgija u manastiru Karanovac

U nedjelju prva liturgija u manastiru Karanovac
Foto: Milan Pilipović | U nedjelju prva liturgija u manastiru Karanovac

GRADIŠKA – U zimskoj crkvi manastira Karanovac, u Potkozarju, čija obnova je u toku, sutra u devet časova biće služena liturgija.

Služiće je vladika banjalučki Jefrem, uz sasluženje brojnog sveštenstva. Manastir Karanovac, zadužbina Nemanjića podignut je krajem 12. i početkom 13. vijeka.

Poslije razaranja, više vijekova njegovi temelji bili su skriveni duboko pod zemljom.

Sada je došlo novo doba, kada ova bogomolja ponovo postaje mjesto okupljanja i saborovanja.

Dugogodišnja arheološka istraživanja u selu Gornji Kijevci kod Gradiške, potvrdila su postojanje nekadašnjeg srednjovjekovnog manastira iz perioda Stefana Dragutina iz loze Nemanjića.

Smješten je ispod planine Kozare u dolini rijeke Lubine, na ravničarskom kompleksu pod nazivom Karanovac, kazao je arheolog Bojan Vujinović.

Manastir je u arheološkom smislu evidentiran tek 1955. godine, kada je pronađen materijal iz vremena praistorije, rimskog perioda i srednjeg vijeka, a prva arheološka istraživanja, kojim je rukovodio Milan Đurđević, izvršena su 2004. godine.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić ističe da je grad ponosan na obnovu srednjovjekovnog manastira Karanovac, gdje dvije decenije traju značajna arheološka istraživanja koja su pokazala identitet i kontinuitet srpskog postojanja u potkozarskom kraju.

Završetak obnove kompleksa, na mjestu koje svjedoči o nastanku i razvoju srpske istorije i kulturne baštine, planiran je do kraja 2025. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije