Društvo

U lovište pušteno 30 zečeva

U lovište pušteno 30 zečeva
Foto: Zlatan Čekić | U lovište pušteno 30 zečeva

SANSKI MOST - Članovi Lovačkog društva "Sana" pustili su u prirodu trideset komada divljih zečeva starosti nekoliko mjeseci.

Ova sitna divljač kupljena je sredstvima udruženja, te puštena u revire, gdje je na snazi neprestana zabrana lova s ciljem što veće reprodukcije i povećanja brojnosti.

"Riječ je o krupnim primjercima u najboljoj životnoj dobi i kondiciji, a radi se o 20 ženki i 10 muških primjeraka. Unošenjem novih jedinki povećavamo brojnost zečeva, dolazi do parenja sa zečevima koji su već u prirodi, te tako dobijamo zdraviju populaciju", kaže Senad Kljajić, predsjednik Lovačkog društva "Sana".

Zečevi su već godinama ugrožena divljač u ovdašnjim šumama, kako zbog brojnih predatora koji ih love, tako i zbog čestih šumskih požara koji svake godine uništavaju njihova legla, pa su ovakve akcije izuzetno značajne.

U Lovačkom društvu "Sana" se nadaju da će se divljač uspješno prilagoditi uslovima boravka u prirodi, te ističu kako su značajne napore uložili u čišćenje lovišta u proteklom periodu.

Inače, zečevi su uzgojeni i kupljeni na farmi u vlasništvu Marinka Džoića iz Orašja, koji je vlasnik najveće uzgajivačnice tih životinja u Bosni i Hercegovini.

Životni vijek divljeg zeca je do četiri godine u prirodi, a u kavezima zečevi žive maksimalno do dvanaest godina. Ova vrsta divljači aktivna je uglavnom u sumrak i noću, a osim sezone parenja, zečevi žive usamljeničkim životom.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije