Društvo

U Srpskoj 263 osobe zaražene morbilama

U Srpskoj 263 osobe zaražene morbilama
Foto: Freepik | U Srpskoj 263 osobe zaražene morbilama

BANJALUKA - U Republici Srpskoj do sada su prijavljena 263 slučaja oboljelih od morbila, pokazuju najnoviji podaci Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Najveći broj prijavljenih slučajeva je u Bijeljini, gdje su do sada oboljele 192 osobe, a zatim u Banjaluci, gdje je od morbila oboljelo 26 osoba.

Takođe, 14 slučajeva obolijevanja od morbila je prijavljeno u Istočnom Sarajevu, 13 u Istočnoj Ilidži, pet u Palama, dok su tri prijave bile u Ugljeviku i Doboju, po dvije u Kotor Varošu i po jedna u Pelagićevu, Prnjavoru, Mrkonjić Gradu, Laktašima i Zvorniku.

Najveći broj oboljelih, tačnije 111, je u uzrasnoj dobi od jedne do četiri godine, a zatim u dobi od pet do devet godina, 74 pacijenata.

Među oboljelima ima i mlađih od godinu dana, tačnije njih 15, ali i starijih od 30 godina, čak 29 pacijenata.

Nadležni i dalje apeluju na roditelje da na vrijeme vakcinišu svoju djecu MRP vakcinom, koja je jedini vid zaštite od ove bolesti.

Visoka temperatura, osip po koži, kašalj i curenje nosa samo su neki od simptoma malih boginja ili morbila, koji treba da budu uzbuna da se zaraženi jave nadležnim zdravstvenim ustanovama.

Iako obolijevaju i odrasli, među zaraženima je najviše djece, i to one koja su nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana protiv morbila.

A male boginje ili morbile su izuzetno zarazna virusna infekcija, protiv koje postoji efikasna vakcina MRP, koja je obavezna za svu djecu do sedme godine života, a daje se u dvije doze.

Da bi se postigao kolektivni imunitet, neophodno je da bude vakcinisano 95 odsto djece, a u Republici Srpskoj prvom dozom u 2022. godini vakcinisano je svega 69 odsto mališana, a drugom dozom njih 75 odsto, kažu epidemiolozi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije