Društvo

U RS 400 prvačića manje nego prošle godine

U RS 400 prvačića manje nego prošle godine
U RS 400 prvačića manje nego prošle godine

BANjALUKA - U prvi razred osnovnih škola u Republici Srpskoj /RS/ za školsku 2011/2012. godinu upisano je 10 244 učenika, što je za oko 400 učenika manje nego ove školske godine, ali ovo nije konačan broj, jer se do početka školske godine očekuje upis novih učenika.

Načelnik Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i osnovno obrazovanje pri Ministarstvu prosvjete i kulture RS Duška Radmanović rekla je da će od septembra najviše prvačića biti u Banjaluci, Bijeljini i Doboju, a najmanje u Trnovu.

Prema njenim riječima, najveći porast broja učenika u prvom razredu, u odnosu na prošlu školsku godinu, bilježe opštine Han Pijesak, Donji Žabar i Ribnik, a najveći pad opštine Krupa na Uni, Trnovo i Kneževo.

"Ministarstvo prosvjete i kulture u ovoj sedmici priprema informaciju za Vladu RS u vezi sa cijenama udžbenika u predstojećoj školskoj godini i mogućnostima nabavke besplatnih udžbenika za učenike prvog i drugog razreda. Ne možemo prejudicirati hoće li informacija biti usvojena, ali očekujemo da će ona biti razmatrana iduće sedmice", rekla je Radmanovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Kada je riječ o racionalizaciji mreže osnovnih škola, Radmanovićeva je rekla da je komisija Ministarstva prosvjete i kulture RS posjetila više od 35 opština u RS i da bi u narenih 15 do 20 dana trebalo da bude dostavljen konačni izvještaj, te predložene mjere za eventualno zatvaranje nekih područnih škola, otvaranje novih ili promjenu statusa škola.

Prema njenim riječima, može se očekivati i da od nove školske godine veći broj osnovnih škola u RS organizuje produženi boravak za učenike.

U školskoj 2011/2012. godini u 67 područnih škola nije upisan nijedan prvačić, u 70 područnih škola upisan je po jedan učenik, a u 73 područne škole upisana su po dva učenika u prvi razred.

Prema polnoj strukturi, u novu školsku godinu upisana su 5 292 dječaka i 4 952 djevojčice.

Ako poslanici Narodne skupštine na aktuelnoj sjednici usvoje izmjene i dopune Zakona o osnovnom obrazovanju, školska 2011/2012. godina trebalo bi da počne 1. septembra, odnosno prvog radnog dana u septembru, a ne prvog ponedjeljka u septembru kako je bilo do sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije