Društvo

U Bužimu proglašeno stanje prirodne nesreće, mještani ne pamte tako nešto

U Bužimu proglašeno stanje prirodne nesreće, mještani ne pamte tako nešto
Foto: Zlatan Čekić | U Bužimu proglašeno stanje prirodne nesreće, mještani ne pamte tako nešto

BUŽIM - Štab Civilne zaštite Općine Bužim proglasio je danas stanje prirodne nesreće, nakon što je snažno nevrijeme praćeno velikom količinom padavina zahvatilo sinoć šire područje te općine, te uzrokovalo poplavu u samom mjestu, te u više ovdašnjih mjesnih zajednica.

Pored samog grada, poplavama su najviše pogođena sela Zaradostovo, Nanići, Bag, Šekića Dolovi i Varoška Rijeka.

Prema riječima Senada Ćatića, načelnika Civilne zaštite u ovome gradu, zbog obilne kiše došlo je do izlijevanja rječica i potoka na ovome području, te do pojave bujičnih voda.

Ćatić kaže kako je do sada prijavljeno više od 30 stambenih objekata u koje je prodrla voda, a među poplavljenim objektima je i veliki broj privrednih subjekata, automobili,te značajne površine poljoprivrednog zemljišta. "Razmjere štete se tek utvrđuju i znaće se kada dođe do potpunog povlačenja vode koja je prisutna u mnogim dijelovima bužimskih naselja. Kako bismo što efikasnije pomogli ugroženim građanima i privrednicima, proglasili smo stanje prirodne nesreće i angažovali svu raspoložovu mehanizaciju i ljudstvo kako bismo pomogli unesrećenima", istakao je Ćatić.

Pored poplava, kako je istakao, veliki problem trenutno predstavlja i pojava klizišta na mnogim mjestima, zbog čega su ugroženi pojedini stambeni objekti i infrastruktura.

Inače, Bužimljani kažu kako ne pamte da se ovako nešto dogodilo u poslednjih nekoliko decenija, a pored ogromnih količina padavina, smatraju kako je ovakvoj situaciji doprinijela i nekvalitetna regulacija riječnih vodotokova koji nisu bili spremni da prime veću količinu oborinskih voda. Također, slični problemi zabilježeni su i na području nekoliko sela u susjednoj Velikoj Kladuši, a najkritičnije je u mjestu Crvarevac koje se nalazi na granici s Bužimom. Ćatić je istakao kako su ljudstvo i mehanizacija na terenu, te da se pomaže građanima u sanaciji nastalih šteta, a poplavljena područja posjetio je i premijer USK, Nijaz Hušić, te obećao pomoć Vlade USK građanima poplavljenih područjima u saniranju nastalih šteta.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije