Društvo

U Bijeljini protest nastavnika iz cijele Srpske

U Bijeljini protest nastavnika iz cijele Srpske
Foto: Pixabay/Ilustracija | U Bijeljini protest nastavnika iz cijele Srpske

Nastavnici iz cijele Republike Srpske protestovaće 30. oktobra u Bijeljini, u podne, kako bi upozorili na učestalo nasilje u školama.

Napad na nastavnicu, koja je prevezena u bolnicu sa povredama glave, zgrozio je javnost, a mnoge je naljutilo i to što je uprava škole reagovala tek kada se napadnuta profesorica obratila medijima. 

"Prvi put 24. oktobra prošle godine koleginicu je pogodio učenik kamenom. Sada, kao što ste čuli, roditelj je ušao u naše školske prostorije u zbornicu i takođe išamarao profesoricu", kaže Slobodanka Damjanović Gajić, predsjednik Regionalnog odbora sindikata ONK Bijeljina.

Iz Sindikata obrazovanja, nauke i kulture poručuju da će zatražiti da se napad na prosvjetnog radnika, zakonski, posebno tretira.

"U ovoj situaciji ćemo razmotriti mogućnost da dobijemo status službenog lica, a ako je to nemoguće u ovom trenutku vidjećemo šta je realno moguće. A mislim da je potpuno realno i potpuno moguće da pooštrimo odredbe KZ, odnosno, da Zakon malo pretresemo i da možda nađemo novu odredbu, uredbu, gdje će napad na prosvjetnog radnika biti višestruko žešće kažnjen u odnosu na postojeću situaciju",  ističe Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

Nasilje u školama, čulo se, postaje vrlo ozbiljan problem. 

To je globalna pošast sa kojom se treba nositi, koja se ne može odjednom riješiti. Ne možemo rušiti sistem, sistem treba dograđivati - kazao je Milan Kolundžija, predsjednik Regionalnog odbora sindikata ONK Banjaluka.

Cilj je samo jedan.

"Nasilje potpuno izbaciti iz naših škola", dodaje Damjanović.

Napad na prosvjetnog radnika u Bijeljini dogodio se i u prije godinu dana. Tada je učenik kamenom pogodio nastavnicu u Osnovnoj školi "Knez Ivo od Semberije", prenosi ATV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije