Društvo

Sveopšti haos u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika

Sveopšti haos u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika
Foto: Screenshot/Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika/Youtube | Sveopšti haos u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika

ISTOČNO SARAJEVO - Kancelarija za reviziju institucija dala je mišljenje sa rezervom Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika četvrtu godinu za redom zbog toga što Komisija ni ove godine nije pokrenula proceduru za imenovanje izvršnog funkcionera, rekla je član ove komisije Anđelina Ošap-Gaćanović.

Gaćanovićeva je naglasila da je to samo jedan od razloga za mišljenje sa rezervom, dok se drugi odnosi na ugovor o djelu, koje je dodjeljivao izvršni funkcioner Komisije, a koji je, kako kaže, nezakonito na toj funkciji jer mu je istekao mandat.

"Ove godine opet članovi Komisije nisu pokrenuli proceduru za imenovanje izvršnog funkcionera u skladu sa odredbama Zakona o državnoj službi i u skladu sa Poslovnikom komisije i Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i to je pitanje koje sam ja više puta stavljala na dnevni red, međutim, godinama tu postoji otpor da se sadašnje lice, izvršni funkcioner, jednostavno drži u nekoj vrsti tehničkog mandata", pojasnila je Gaćanovićeva, prenosi Srna.

Prema njenim riječima, česte su i zloupotrebe položaja i samostalna djelovanja ovog izvršnog funkcionera, zbog čega je u Komisiji nastao sveopšti haos, a druga dva člana komisije ne žele da raspišu javni konkurs za njegov izbor.

"Ovo je mandatna funkcija, a do sada su je obavljala lica koja su bila pripadnici bošnjačke i hrvatske nacionalnosti i sada bi po tom ključu trebalo da to bude lice koje je iz reda srpskog naroda", istakla je Gaćanovićeva.

Govoreći o drugoj preporuci koju Komisija za očuvanje spomenika ne sprovodi, a to je davanje ugovora o djelu za poslove koji su sistematizovani, Gaćanovićeva je rekla da se i tu radi o nezakonitom djelovanju izvršnog funkcionera.

"On je bez pribavljanja mišljenja zapošljavao lica na ugovore o djelu koja su trajala čak i godinama. U jednoj službi koju i nemamo po Poslovniku, biblioteci je zapošljavano lice od 2013. godine, pa se onda to lice stavi na neki međunarodni projekat, pa onda opet na budžet", navela je ona.

Gaćanovićeva je trenutno predsjedavajuća Komisije, ali kako kaže, bošnjački član Komisije Faruk Kapidžić je u posljednja dva mjeseca oborio pet sjednica i sastanaka, zbog toga što ne dozvoljava održavanje sjednica na kojima bi se riješili problemi u Komisiji.

"Obratila sam se već sad i Predsjedništvu BiH da mi dostavi neko rješenje problema, da vidim kako da uopšte zakažem sjednice, obzirom da je jedan član komisije, Faruk Kapidžić, odbija da učestvuje u radu sjednica i sastanaka. Znači odbija da vrši svoju dužnost koja mu je data imenovanjem", zaključila je Gaćanovićeva.

Članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u proteklom periodu bili su i pred privremenom istražnom komisijom Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koja je, između ostalog, tražila da Komisija hitno sprovede proceduru imenovanja izvršnog funkcionera, te da u svom radu koristi važeće propise i pravno-tehničku terminologiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije