Društvo

Sve generacije u “Potkozarskoj šetnji”

Sve generacije u “Potkozarskoj šetnji”
Foto: Ustupljena fotografija | Sve generacije u “Potkozarskoj šetnji”

GRADIŠKA – Više od 200 planinara, različitih generacija, iz Gradiške i susjednih gradova, planinarsko-sportskog društva "Patrija", organizovalo je danas "Potkozarsku šetnju".

Ove godine među učesnicima su i djeca.

"Planirana je šetnja obroncima Kozare, na dvije staze. Kraća je pet kilometara do zaseoka Šmitrani, a duža 14 kilometara do kozarskog zaseoka Subotići", kaže Gordana Matić, predsjednik "Patrije".

Za  učesnike su obezbijeđeni prevoz, ručak i osvježenje na stazi. Prvi put u ovoj akciji učestvuje Zvjezdana Gagić, profesor fiskulture iz Gradiške.

Kaže da je zadovoljna jer osim druženja, na ovaj način se promoviše i zdrav način života.

Najstariji učesnik ove sportsko-rekreativne akcije je osamdesetogodišnji Bogomir Likar, koji je prije pola godine iz Pule doselio u Gradišku. Ovdje se smjestio u "Rezidenciji Bakić", a opredijelio za stalno istraživanje i upoznavanje.

"Idem dužom dionicom trase. Pješačiću 14 kilometara, sedam sam prevazišao. Upoznao sam divne ljude i radujem se "Potkozarskoj šetnji" i "Gradiškom vašaru". Tu svega ima, za sve generacije a ja se osjećam sposobnim i vitalnim", kazao nam je Likar, poznat po nadimku Barba.

"Potkozarsku šetnju" podržala je Turistička organizacija Grada Gradiška.

Danka Mirjanić, direktor TO Gradiška smatra da je šetnja korisna za zdravlje i značajna lekcija iz istorije i geografije.

"Ovo je prilika da se upoznamo sa našim prirodnim ljepotama, da bi smo to mogli i drugima predstaviti", kaže Danka Mirjanić.

Planinarsko-sportsko društvo "Patrija" Gradiška ima 80 članova.

Nakon "Potkozarske šetnje" narednog vikenda planiraju pohod na najviši vrh Balkana, Musalu u Bugarskoj, visine 2 925 metara.

Čišćenje staze

U toku "Potkozarske šetnje" organizovano je  čišćenje staze. Ovu ekološku akciju povodom obilježavanja Svjetskog dana planete Zemlje organizovalo je Komunalno preduzeće "Gradska čistoća", a za sve učesnike šetnje, obezbijedili su pakete  u biorazgradivim vrećicama, kao i rukavice i vreće za smeće.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije