Društvo

Šteta od udesa u Srpskoj blizu četiri milijarde

Šteta od udesa u Srpskoj blizu četiri milijarde
Foto: Pixabay | Šteta od udesa u Srpskoj blizu četiri milijarde

BANJALUKA - Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je u Republici Srpskoj u posljednjih 15 godina finansijska šteta nastala kao posljedica saobraćajnih udesa 3,7 milijardi KM.

Čubrilović smatra da taj podatak dovoljno govori koliko je bezbjednost saobraćaja na putevima u Republici Srpskoj važno pitanje.

"Kad je osnovan Savjet za bezbjednost saobraćaja cilj je bio da se broj poginulih na putevima smanji za 50 odsto. Došli smo na nivo od 33 odsto, što znači da nije ostvaren cilj i da moramo nastaviti sa projektima kako bismo mogli da utičemo na bezbjednost na putevima", istakao je Čubrilović, prenosi Srna.

Prije početka Međunarodne konferencije "Bezbjednost saobraćaja na lokalnim putevima", Čubrilović je rekao novinarima u Banjaluci da je neophodno izdvojiti više sredstva kako bi Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske bila funkcionalnija.

"Agencija realizuje mnogo dobrih projekata, a posebno je značajno što prevencija počinje u osnovnim i srednjim školama i što su u te aktivnosti uključili ljude koji žive sa posljedicama saobraćajnih nesreća", naglasio je Čubrilović, prenosi Srna.

On je zahvalio svima koji žele da govore o uzrocima svog invaliditeta u javnosti i tako mladima skreću pažnju na značaj poštovanja pravila u saobraćaju.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Mladen Petrović rekao je da se u Banjaluci danas održava 13. Međunarodna konferencija, koja ima dva plenarna izlaganja i četiri sesije, na kojima će biti mnogo kvalitetnih tema i primjera dobre prakse iz Srbije, Slovenije i Republike Srpske.

"Očekujem da svi zajedno sistematski pristupimo ovim problemima jer saobraćaj ne poznaje granice", dodao je Petrović.

Zamjenik direktora Agencija za bezbjednost saobraćaja Srbije Mirko Koković smatra da je ovo veoma važna konferencija za cijeli Balkan.

"Javni rizik zemlja na Balkanu je daleko iznad prosjeka EU, tako da imamo zajedničke probleme koje možemo mnogo bolje riješiti zajedno nego pojedinačno", rekao je Koković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije