Društvo

Srpska dala više od tri miliona za transplantacije bubrega

Srpska dala više od tri miliona za transplantacije bubrega
Foto: Pixabay | Srpska dala više od tri miliona za transplantacije bubrega

BANJALUKA - Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u protekle dvije godine finansirao je 24 kadaverične transplantacije bubrega u Minsku u Bjelorusiji, za šta je izdvojeno više od tri miliona KM.

Transplantacije u Bjelorusiji započele su zahvaljujući aktivnostima Fonda s obzirom na to da BiH nije dio Evrotransplant mreže, pa osiguranici Fonda kadaveričnu transplantaciju teže mogu da ostvare u zemljama EU.

"Kako bismo obezbijedili dostupnost ove zdravstvene usluge pacijenatima iz Republike Srpske, u protekle tri godine preduzeli smo intenzivne napore da se omogući transplantacija za naše pacijente u Bjelorusiji", saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja, prenosi Srna.

Kao rezultat te saradnje, protekle sedmice delegacija Naučno-istraživačkog centra za hirurgiju, transplantaciju i hematologiju iz Minska bila je u posjeti Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i predstavnici Fonda, razgovarano je o unapređenju saradnje između zdravstvenih centara, dinamici slanja pacijenata iz Republike Srpske, a konkretizovani su i koraci koji se odnose na razvoj transplantacije i omogućavanje bolje dostupnosti ove usluge osiguranicima.

U saopštenju se navodi da Fond transplantaciju organa za svoje osiguranike finansira u potpunosti ukoliko se ova usluga radi u ustanovama sa kojima Fond ima potpisane ugovore, bilo da je riječ o u ustanovama Republici Srpskoj ili Srbiji.

Lica kojima se transplantiraju organi i davaoci organa su oslobođeni plaćanja participacije i njihovu zdravstvenu zaštitu u potpunosti finansira Fond.

"Osigurana lica mogu da ostvare pravo na liječenje u ustanovama izvan Republike Srpske sa kojima Fond ima potpisan ugovor onda kada njihovo liječenje nije moguće sprovesti u našim zdravstvenim ustanovama, odnosno kada naše ustanove, daju prijedlog da se liječenje obavi u nekoj od ustanova izvan Republike Srpske", ističe se u saopštenju.

Ako liječenje nije moguće obaviti ni u ustanovama sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ima ugovor u Srbiji, tada je moguće ostvariti pravo na liječenje i u drugim ustanovama u inostranstvu sa kojima Fond nema ugovore.

Iz Fonda podsjećaju da u potpunosti finansiraju i lijekove koje koriste osiguranici sa transplantiranim organima, odnosno njihovu cjelokupnu zdravstvenu zaštitu.

Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju definisano je i da se plata za vrijeme bolovanja osiguranika koji su transplantirani isplaćuje u punom iznosu.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije