Društvo

Srđan Kostić iz Gradiške u dresu 21 sezonu: Filozof u kopačkama odigrao više od 1.000 utakmica

Srđan Kostić iz Gradiške u dresu 21 sezonu: Filozof u kopačkama odigrao više od 1.000 utakmica
Foto: Milan Pilipović | Srđan Kostić iz Gradiške u dresu 21 sezonu: Filozof u kopačkama odigrao više od 1.000 utakmica

GRADIŠKA - Profesor filozofije i sociologije Srđan Kostić (37), kojem je fudbal na prvom mjestu, ispred drugih životnih preokupacija, u dresu FK Sloga Dipo iz Gornjih Podgradaca igra 21 sezonu.

To je za mnoge fudbalere nedostižno, pogotovo što Kostić igra u životnoj formi i ne planira uskoro da odustane od aktivnog fudbala. Prethodno je bio član više fudbalskih klubova u nekoliko takmičarskih razreda. Ukoliko se uzme u obzir da je svake sezone u prosjeku odigrao 50 prvenstvenih i kup utakmica, jasna je računica da je u njegovim nogama više od 1.000 utakmica.

Po dužini igračkog staža, fizičkoj kondiciji, odnosu prema igri i borbenosti za svaku loptu, Kostić je jedinstven na fudbalskim terenima Republike Srpske. Igra standardno, uvijek je među najboljima i zaslužan za uspjehe klubova za koje je igrao.

"U seniorskoj konkurenciji debitovao sam 2003. godine u Borcu iz Mašića. Tada sam imao 17 godina. Zaigrao sam za prvi tim  i od tada igram bez pauze. Bio sam član više klubova, a najzapaženiji sam bio u Lijevču iz Nove Topole, Dubravama, te u Slogi iz Gornjih Podgradaca. Energiju nosim u sebi, a svakoj utakmici pristupam kao da mi je prva i najvažnija", ispričao nam je Kostić, posljednjih nekoliko sezona jedan od najboljih igrača Sloge Dipo, vodećeg kluba u Regionalnoj ligi Republike Srpske, grupa Zapad.

Na pitanje u čemu prepoznaje sličnosti, šta je zajedničko za filozofiju i fudbal, odgovara…

"Oduvijek su me zanimale društvene, humanističke nauke... To je sasvim drugo područje od sporta, ali mene te dvije krajnosti ispunjavaju", kaže Kostić iznoseći svoju životnu filozofiju.

"Fudbal je odnio prevagu kod mene, zato što od završetka studija na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, a tome ima poprilično godina, nisam uspio pronaći posao u struci. Radim razne poslove, čak i fizičke, što me nimalo ne remeti. Moja životna filozofija je jasna, sramota je odbijati posao, treba raditi sve što donosi zaradu, jer bez truda i rada ništa nije moguće postići", smatra Srđan Kostić. On će 12. decembra 2024. godine proslaviti 38. rođendan. Od fudbalske čarolije ne planira odustati u skorije vrijeme.

"Sada mi je želja da sa Slogom osvojim šampionsku titulu povodom 100 godina ovog kluba, da postanemo članovi Druge lige. Poslije, šta bude. Igraću dok me zdravlje bude služilo, dok noge bekovskom linijom po lijevoj strani terena budu mogle istrčavati nebrojeno puta tokom utakmice, od svoga do protivničkog gola.

 

 

Pouzdan u svakoj situaciji

Veljko Kosović, trener FK Sloga Dipo, dugogodišnji igrač ovog kluba i gradiške Kozare, kaže da je Srđan Kostić fenomen na fudbalskom terenu.

"Malo je igrača koji istovremeno igraju i srcem i glavom i nogama. Za njega nijedna situacija nije izgubljena, njegova borbenost je iznad svega. Istim tempom igra i u petom i 95. minutu. On je sportista u svakom smislu, a kada je u ekipi ne treba sumnjati da će bilo šta krenuti po lošem. Kole je uvijek u formi, na svakoj utakmici i u svako vrijeme", kazao je Kosović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije