Društvo

Snažna poruka s protesta: “Ne damo Unu, tijelima ćemo zaustaviti bagere” (FOTO, VIDEO)

Snažna poruka s protesta: “Ne damo Unu, tijelima ćemo zaustaviti bagere” (FOTO, VIDEO)
Foto: Nezavisne novine | Snažna poruka sa izvora bisera prirode: “Ne damo Unu!” (FOTI, VIDEO)

DONJA SUVAJA - Počelo je okupljanje mještane Srba, Donje Suvaje, aktivista, te brojnih građana, koji još jednom sa izvora rijeke Une šalju poruku da neće dopustiti da se izgradi mini-hidroelektrana na njoj i tako devastira ovaj biser.

Njih su podržali i muzičar Davor Rundek, čiji se koncert trenutno održava, ali i brojni građani Hrvatske i BiH.

Novinarka Maja Sjever kazala je da je ovdje jer smatra da je građanska dužnost pokazati “da ne možemo i ne smijemo dozvoliti devastaciju naše prirode, izvora, rijeka, jer je to nešto najvažnije što pripada građanima i ovoj zemlji”.

“Ukoliko dozvolimo da krene i ukoliko dozvolimo prvu ovakvu devastaciju bez potrebnih dozvola, bez poštivanja zaštitnog projekta i Nature 2000, kojoj pripada ovo područje, onda nema kraja. Ovo nam je ono najvrijednije što imamo i mi i vi, naši dragi susjedi u BiH i zato treba pokazati da ne damo”, istakla je Sjever.

I Ulrich Eichelmamm, direktor međunarodne organizacije RiverWatch, kaže da je došao kako bi podržao mještane u borbi.

“Mislim da moramo pobijediti u ovoj borbi. Kad sam prvi put čuo šta se dešava, prva misao mi je bila da nikad ne bih ni pomislio da se neko usuđuje da pipne Unu. Iako je ovo zaštićeno područje, neko je sve to ignorisao i počeo radove. U tom trenutku sam prekinuo svoj odmor i pridružio se otporu lokalaca”, kazao je Eichelmamm.

Okupljeni građani poručuju da je vrijeme da institucije stanu ispred njih.

Božica Keča, mještana sela Donja Suvaja, kaže da se rodila uz ovu rijeku, te da su nezadovoljni s ovim što se dešava.

“Devastira se ova prelijepa rijeka, a mi nismo bilo obavijesteni o tome, već smo samo jednog dana ostali bez vode, jer su nam presjekli lokalni vodovod. Mi ne želimo da se naša rijeka devastira, da se ubijaju ribe, rakovi i sve sto je rijetkost u današnje vrijeme”, kazala je Keča.

Ona dodaje da radovi i dalje traju te su dosli u situaciju da svojim tijelima zaustavljaju bagere kako ne bi uništavali dalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije