Društvo

Slikovnica o djevojčici koja je pobijedila leukemiju

Slikovnica o djevojčici koja je pobijedila leukemiju
Foto: Zlatan Čekić | Slikovnica o djevojčici koja je pobijedila leukemiju

SANSKI MOST - Životna priča i sudbina desetogodišnje djevojčice Ajne Kahrimanović iz Sanskog Mosta, koja je pobijedila leukemiju, pretočena je u slikovnicu koja je juče svečano promovisana u Prvoj sanskoj školi, obrazovnoj ustanovi koju djevojčica pohađa.

Borba i hrabrost tada trogodišnje djevojčice, koja je skupa sa porodicom prije više od šest godina preselila u Sarajevo, kako bi se u tamošnjim zdravstvenim ustanovama  liječila od opake bolesti, inspirisala je humanitarnu radnicu Medihu Sadić da kreira slikovnicu za djecu s naslovom "Poglavica Ajna i njeni prijatelji".

Sadićeva živi i radi u Švajcarskoj, ali se baveći humanitarnim radom angažovala u roditeljskoj kući u Sarajevu, gdje je tada boravila Ajna sa svojim roditeljima.

"Upoznala sam tada jednu hrabru djevojčicu kojoj je bila dijagnosticirana teška bolest, leukemija i ljekari su joj davali male šanse za ozdravljenje. Ajna se nikada nije predala, hrabro je izdržavala i borila se sa svim nedaćama i na kraju uspjela pobijediti bolest. Njen primjer može poslužiti kao primjer ljudima da se nada u život nikada ne smije ugasiti", kaže Sadićeva.

Dodaje kako je kasnije došla na ideju da o svemu napravi slikovnicu kako bi predstavila borbu djevojčice protiv leukemije, a namjera joj je da na ovakav način približi drugoj djeci poteškoće i životne situacije djece koja su oboljela od teških bolesti.

"Neizmjerno sam radosna zbog toga što je Ajna danas zdrava djevojčica koja uživa u djetinjstvu u školskim danima u svome rodnom gradu. Njena priča i hrabrost mogu biti inspiracija svima nama", kaže ova humanitarka.

Prema njenim riječima, sav prihod od prodaje slikovnice namijenjen je finansiranju Udurženja Srce za djecu u Sarajevu, koje pomaže i pruža podršku oboljelim mališanima. 

Ajna je danas učenica Prve sanske škole, i njeni školski drugovi upoznati su sa svim onim kroz šta je prolazila na putu izliječenja, a ovaj događaj je poslužio kao još jedna prilika da ona s njima podijeli vlastita iskustva.

Septembar je mjesec podizanja svijesti o raku kod djece i vrijeme kada se kroz različite kampanje nastoji ukazati da je borba kroz koju prolaze teško oboljeli mališani  i njihove porodice, mukotrpna, teška i duga, te da su, nerijetko, nakon izlječenja prisutne su brojne zdravstvene posljedice s kojima se moraju nositi. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije