Društvo

Simpozijum "Promocija znanja - prevencija bolesti" od 19. do 22. septembra u Doboju

Simpozijum "Promocija znanja - prevencija bolesti" od 19. do 22. septembra u Doboju
Foto: Ustupljena fotografija | Simpozijum "Promocija znanja - prevencija bolesti" od 19. do 22. septembra u Doboju

DOBOJ - Simpozijum doktora medicine sa međunarodnim učešćem "Promocija znanja - prevencija bolesti", koji organizuje Dom zdravlja Doboj, počinje 19. i traje do 22. septembra u hotelu "Park" u Doboju, te će okupiti predavače iz BiH i okruženja, a planirano je da se održi oko 40 predavanja.

Kako kaže Tanja Ješić Petrović, član Organizacionog odbora ovog simpozijuma, generalni pokrovitelj simpozijuma je predsjednik Srpske, uz pokroviteljstvo lokalne zajednice.

"Planirano je pet praktičnih radionica. Prošle godine smo imali dvije, i to ultrazvučne dijagnostike štitne žlijezde i abdomena, a ove godine kurs ultrazvučne dijagnostike dojke. Prateći trendove koje nam nameće Fond zdravstvenog osiguranja RS, a s obzirom na to da je u cjenovnik FZO RS od 1. januara ove godine uvrštena usluga spirometrije i dermoskopije u službama porodične medicine, tako smo odlučili da organizujemo radionice bazične spirometrije i bazične dermoskopije, koje su akreditovane od strane Savjeta za zdravlje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS i bodovane su prema važećem pravilniku. Tako će sve kolege koje prođu ove radionice dobiti sertifikat koji im omogućava da u svojim ambulantama porodične medicine vrše ove usluge i na taj način poboljšaju kvalitet zdravstvene zaštite i poboljšaju usluge koje pružaju svojim pacijentima", kazala je Ješić Petrovićeva.

Navodi da je svečano otvaranje simpozijuma u četvrtak, 19. septembra, od 14 časova, a naučno-stručni program počinje u petak od osam časova registracijom učesnika i brojnim sesijama.

"Ono što bih istakla kroz te sesije je da su to teme koje su interesantne za sve kolege, i to, prije svega, okrugli sto na temu budućnost informacionih sistema u zdravstvu, što je u ovoj i prethodnoj godini, uvođenjem IZIS-a, jako interesantna tema. Pridružiće nam se predstavnici Udruženja doktora porodične medicine RS, te FZO RS, kolege iz domova zdravlja Prijedor i Zvornik, te Bolnice Zvornik, kao i administratori iz regionalnih ustanova primarnog i sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite. Interesantan je i okrugli sto na temu HPV vakcinacije i uopšte imunizacije u RS, gdje ćemo, pored kolege iz BiH, iskustva podijeliti i sa koleginicama koje dolaze iz Velike Britanije i Bangladeša, tj. oni će s nama podijeliti iskustva o tome kako je proces vakcinacije i imunizacije organizovan u njihovim državama", rekla je ona.

Ističe da je karakteristika ovog simpozijuma to što već četiri godine sarađuju s Evropskim udruženjem mladih doktora porodične medicine, preko tzv. Bridge projekta, te svake godine ugoste kolege iz drugih zemalja, s tim da će sada ugostiti kolege iz Velike Britanije, Bangladeša, Pakistana, Češke, Portugala i Turske, koji će provesti vrijeme na simpozijumu, ali i posjetiti njihovu zdravstvenu ustanovu te provesti dva dana u terenskim ambulantama, kao i u centralnoj zgradi u ambulantama porodične medicine i kompletnom Domu zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije