Društvo

Šeranić: Razmišlja se o proširenju kapaciteta bolnice "Srbija"

Šeranić: Razmišlja se o proširenju kapaciteta bolnice "Srbija"
Foto: Srna | Šeranić: Razmišlja se o proširenju kapaciteta bolnice "Srbija"

ISTOČNO SARAJEVO - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da se razmišlja o proširenju kapaciteta Bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu, jer se ukazala potreba za još jednom operacionom salom.

Šeranić je nakon sastanka sa direktorom Bolnice "Srbija" Nebojšom Šešlijom i gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ljubišom Ćosićem rekao novinarima da je dobio uvjerenje da postoji prostor za novu hiruršku salu kako bi ljekari mogli još više da rade, s obzirom na to da se vraćaju i specijalizanti.

On je istakao da je sa predstavnicima grada Istočno Sarajevo razgovarao o tome da zajedno uđu u proces nabavke najsavremenijeg mamografa u svjetlu aktivnosti na prevenciji karcinoma dojke i skrining programa u Srpskoj, čija bi baza bila Bolnica "Srbija".

Šeranić je konstatovao da se kontinuirano rade mnoge aktivnosti iz Strateškog plana razvoja ove bolnice, te dodao da će povratkom ljekara sa specijalizacija rješava i problem nedostatka kadra.

On je izrazio zadovoljstvo što su u Bolnici "Srbija" proširene usluge i da je broj usluga hirurgiji povećan za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Šešlija je rekao da su danas razgovarali o tekućem poslovanju ove zdravstvene ustanove i dobili uvjeravanja da će imati razumijevanje Ministarstva zdravlja kada je riječ o rješavanju problema dugovanja iz ranijeg perioda, odnosno obaveza prema radnicima.

On je istakao da će Ministarstvo zdravlja naći načina da se riješe i ti problemi, prenosi Srna.

Šešlija je naglasio da su resornog ministra upoznali o pozitivnim aspektima poslovanja od dobijanja novog objekta, gdje su pokazali da je ulaganje u zdravstvo više nego isplativo.

Navodeći da je u Bolnici "Srbija" uveden znatno veći broj usluga, Šešlija je ocijenio da je to dalo rezultate i u samom poslovanju ove zdravstvene ustanove, koja u protekle četiri godine posluje pozitivno, što do sada nije bilo slučaj.

"Uz povećanje obima posla i broja usluga uspjeli smo da ostvarimo i pozitivno poslovanje sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske", ukazao je Šešlija.

On je naveo da su ove godine uvođenjem operacija u ortopediji uspijeli da pridobiju povjerenje pacijenata širom Srpske, te dodao da su ove godine izveli 100 operacija protetske ugradnje kuka i koljena.

Šešlija je rekao da su u proteklom periodu imali problem sa odlivom kadra, ali da su ulaganja u specijalizante i raspisivanjem 43 specijalizacije u proteklih pet godina uspjeli da postignu značajne rezultate.

On je dodao da su kompletirali i Odjeljenje ginekologije, te uz pomoć Ministarstva zdravlja uspjevaju u svojoj misiji da Bolnica "Srbije" postane regionalni lider.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je sa resornim ministrom razgovarao o tome šta nedostaje Bolnici "Srbija", a riječ je o određenoj opremi i proširenju hirurške sale, što će biti riješeno u narednom periodu.

On je izrazio nadu da će rukovodstvo Doma za stara lica u Istočnom Sarajevu početi izgradnju objekta u krugu Bolnice "Srbije", čime bi napravili još bolji i snažniji kompleks.

Ćosić je podsjetio da Gradska uprava sa 650.000 KM finansira izgradnju parka velikana srpskog zdravstva.

On je naveo da je u proteklih šest godina urađeno mnogo, ali da je najvažnije da je vraćeno povjerenje pacijenata za šta su zaslužni rukovodstvo i svi zaposleni u Bolnici "Srbija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije