Društvo

"Šećer" na kraju mandata: Zatler posjetio pećinu Mokra Megara

"Šećer" na kraju mandata: Zatler posjetio pećinu Mokra Megara
Foto: Ustupljena fotografija | "Šećer" na kraju mandata: Zatler posjetio pećinu Mokra Megara

DOBOJ - Ambasador Johan Zatler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, posjetio je pećinu Mokra Megara na planini Ozren, realizirajući tako posljednju terensku aktivnost u svom mandatu u Bosni i Hercegovini.

Posjetu su organizovali Udruženje građana Fojničani Maglaj i Misija OEBS-a u Bosni i Hercegovini, a u njegovoj pratnji bili su predstavnici opština Maglaj, Doboj i Žepče, kao i ratni vojni veterani sve tri vojske s ovog područja.

Mokra Megara predstavlja ključnu tačku međuentitetske saradnje u zaštiti prirode i razvoju turističkih potencijala planine Ozren.

Zajednički napori lokalnih organizacija civilnog društva značajno doprinose očuvanju ovog prirodnog bogatstva i promociji regije kao atraktivne turističke destinacije.

Tokom obilaska ovog jedinstvenog speleološkog objekta, još jednom je istaknut značaj pokrenute procedure zaštite pećinskog kompleksa Mokra Megara, koji se nalazi u Federaciji BiH, kao i planine Ozren, koja je prema Prostornom planu Republike Srpske predviđena za zaštitu u rangu nacionalnog parka.

Naglašena je i potreba za izgradnjom infrastrukture i deminiranjem, s ciljem povezivanja lokalnih zajednica, razvoja održivog turizma i opšteg ekonomskog napretka.

U tom kontekstu, vrijedi istaknuti da uz podršku Misije OEBS-a upravo počinje realizacija dva važna infrastrukturna projekta na ovom području: izgradnja pješačkog mosta prema Mokroj Megari u Federaciji BiH i obnova u ratu uništenog mosta na cesti koja prolazi pored pećine u Republici Srpskoj.

Ovi projekti dodatno će unaprijediti pristup pećini te povezati entitete i gradove Maglaj i Doboj, doprinoseći njihovom daljnjem razvoju.

"Ovo je prelijepa priroda i neophodno je da se nastavi s projektima koje su pokrenule organizacije civilnog društva s ovog područja. Mnogo je više stvari koje ujedinjuju ljude u Bosni i Hercegovini nego onih koje ih razdvajaju. Mnogo je lakše uništavati nego graditi. Ovo može biti primjer kako gradimo trajni mir i razumijevanje, upravo kako to rade članovi ovih nevladinih organizacija ovdje. Ovu posjetu Mokroj Megari i Ozrenu ostavio sam kao 'šećer' za kraj svog mandata, i ona je nadmašila sva moja očekivanja," izjavio je Zatler, ne krijući svoje oduševljenje viđenim. Inače, od 1. septembra na njegovo mjesto dolazi talijanski diplomata Luigi Soreca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije