Društvo

Savez sindikata RS predlaže novi sistem plata, šta bi to značilo za radnike

Savez sindikata RS predlaže novi sistem plata, šta bi to značilo za radnike
Foto: N.N. | Savez sindikata RS predlaže novi sistem plata, šta bi to značilo za radnike

BANJALUKA - Savez sindikata Republike Srpske danas je u Banjaluci medijima predstavio dokument "Novi sistem plata u Republici Srpskoj", prema kojom bi se plate trebale obračunavati po stručnoj spremi radnika.

Naime, novi sistem obračuna plata, uključuje i novi model obračuna, a iz Sinidikata navode da bi osnovica treba biti najniža plata, a ne cijena rada.

Ranka Mišić,  predsjednica Saveza sindikata RS rekla je da je nakon dvije godine rada, konačno završen dokument koji bi trebalo da predstavlja uređen sistem prema kojem će se znati koliko radite, ali i da budete nagrađeni za svoj rad.

“Prema  podacima, u Republici Srpskoj 31 odsto radnika prima najnižu platu, oko 91.211 radnika od  ukupno 294.016, dok bi takođe prema podacima broj radnika koji primaju najnižu platu  trebalo biti pet odsto radnika, odnosno oko 12.000 radnika", kazala je Mišićeva.

Prema njenim riječima, samo 10 odsto radnika je najnižu platu primalo onda kada su na snazi bili granski kolektivni ugovori.

Naime, ovaj dokument bi prema njenim riječima, kroz mjesec dana trebao da se nađe pred socijalnim patnerima, te da se krene u fazu pregovora, kao i tesitiranja samog sistema.

Prema novom obračunu, plata bi se računala prema stručnoj spremi radnika, odnosno sindikat je predložio koeficijente, i to za VSS 2,75, VŠS 2,2, SSS 1,85, VKV 1,75, KV 1,4, PK 1,2, NK 1.

Saša Stevanović, ekonomista koji je inače radio ekonomsku analizu ovog ovog dokumenta, kazao je da predloženi koeficijenti nisu mogući, jer pored toga što iziskuju trošak koji je 4 do 5  puta viši nego najveći zabilježeni, nisu mogući i usljed činjenice da minimalna plata od 900 KM značajno odstupa od prakse učešća minimalne plate u prosječnoj, a koja je u svijetu u prosijeku oko 50 odsto.

"Potrebno je analizirati koje firme mogu podnijeto to, jer je osnova da se plaća produktivnost. Prema  mojoj analazi ravnotežni koeficijenti na nivou privrede VSS 2,1, VŠS 1,6, SSS 1,5, VKV 1,55, KV 1,3, PK 1,2, NK 1", kazao je Stevanović.

Božana Radomir iz Saveza sindikata RS, ističe da zaključivanje kolektivnih ugovora, ali i novi sistem isplate plata, jedni zakoniti način uređenja.

"Jedini ustavni i zakonit način uređenja plata u Republici Srpskoj u realnom sektoru je zaključivanjem kolektivnih ugovora, kojima će se odrediti elementi za utvrđivanje osnovne plate radnika, a suština novog sistema plata je uređenje minimuma elementarnih prava vrednovanja rada", kazala je Radomir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije