Društvo

Sanski Most doživio veliku traumu, oporavak će biti bolan

Sanski Most doživio veliku traumu, oporavak će biti bolan
Foto: Zlatan Čekić | Sanski Most doživio veliku traumu, oporavak će biti bolan

SANSKI MOST- Sanski Most prolazi kroz težak i traumatičan period poslije trostrukog ubistva koje se dogodilo jučer u zgradi Gimnazije, kada je domar Mehemed Vukalić ubio direktora te obrazovne ustanove, Nijaza Halilovića, sekretaricu Nisvetu Kljunić te profesoricu engleskog jezika, Gordanu Midžan.

Prema riječima psihologa Edina Biščevića, iz Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Sanski Most, trebaće dosta vremena da lokalna zajednica prebrodi sve posljedice strašne traume poslije ovoga događaja.

"Treba ponovo obnoviti osjećaj sigurosti i stabilnosti i pozivam medije na razumijevanje u izvještavanju. Također, građani bi trebali iskazati uzdržanost u komentarima na društvenim mrežema. Razumijem da je bijes i ogorčenje jedna od faza u kojoj se trenutno nalazimo, ali moramo voditi računa o porodicama preminulih. U ovome trenutku moramo biti podrška jedni drugima", kazao je Biščević, te istakao kako je i sam bio učenik ove škole. Prema njegovim riječima, u ovoj situaciji društvo je zakazalo jer se nimalo pažnje ne poklanja mentalnom zdravlju.

"Mnogo više pažnje moramo posvetiti shvatanju tih problema i raditi na tom planu mnogo više. Vidim da se već planiraju određene institucionalne aktivnosti, a jedna od prijekih potreba je zapošljavanje psihologa u školama, što sada nije slučaj. Pred nama je jedan težak period i moramo se suočiti sa ovom situacijom. Centar za mentalno zdravlje je otvoren za sve koji budu zatražili pomoć. Trauma je kompleksan problem i zahtijeva multidisciplinarni pristup i djelovanje više institucija. Faza oporavka je duga i teška, a pred nama je bolan period", ističe Biščević.

Trostruko ubistvo u Sanskom Mostu proizvelo je pravi šok u životu ovog malog i mirnog grada, a na ulicama je od jutarnjih sati primjetna mnogo manja živost nego što je to uobičajeno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije