Društvo

Ribolovci na Uni tragali za kraljicom riba

Ribolovci na Uni tragali za kraljicom riba
Foto: Ustupljena fotografija | Ribolovci na Uni tragali za kraljicom riba

BOSANSKA KRUPA - Tradicionalno ribolovačko takmičenje u ulovu mladice na plovak pod nazivom "Potraga za kraljicom Une 2024" održano je proteklog vikenda u Bosanskoj Krupi, a svoje ribolovačko umijeće na rijeci Uni isprobalo je 17 vrhunskih ribolovaca iz zemlje i regiona.

Prvo mjesto i pobjednički pehar na ovome tradicionalnom događaju koji se održava već dugi niz godina i čiji je organizator Udruženje sportskih ribolovaca "Krušnica 1936" osvojio je Nikola Bundalo, ribolovac iz Srbije, kojem je pošlo za rukom da ulovi dvije kapitalne mladice od 114 i 100 centimetara.

"Ovu pobjedu posvećujem mome kralju, pokojnom ocu Milanu Bundalu Brki, koji je iz ovih krajeva. Cijeli događaj je bio veoma emotivan i natjerao mi je suze na oči, a sretan sam i zbog novih prijatelja iz Bosanske Krupe i okoline. Sve su to mladi momci sa izuzetnom sviješću za ribolov, a i život, mladi ljudi zdravog razuma i bez ispranih mozgova", kazao je Bundalo.

Inače, treba reći kako su drugo i treće mjesto osvojila dva domaća takmičara, Radenko Pavlović i Kenan Bužimkić.

Organizatori su istakli kako su svi ribolovci pokazali izuzetnu vještinu i stručnost, pokušavajući da ulove što veći broj riba, te da su ulovljene ukupno 22 mladice, od kojih su neki primjerci bili pravi kapitalci. 

Osim takmičarskog aspekta, takmičenje je pružilo priliku za druženje i razmjenu iskustava među ribolovcima iz različitih zemalja, atmosfera je bila puna entuzijazma i uzbuđenja, uz nadu da će se natjecanje nastaviti u budućnosti kao tradicionalni događaj koji spaja ljubitelje ribolova iz cijelog regiona. Također, treba istaći kako je takmičenje i ove godine zadržalo epitet ribolovačkog turnira s najvećim novčanim fondom za nagrade, pa je pobjednik nagrađen sa hiljadu eura, a drugoplasirani i trećeplasirani vrijednom ribolovačkom opremom.

Kada je riječ o samom takmičenju, radilo se o sportskom ribolovu koji podrazumijeva da se riba pusti odmah po ulovu, nakon što se izmjeri i fotografiše.

Ribolov na mladicu je među ribolovcima posebno atraktivan, a često se kaže kako je to riba od hiljadu zabačaja, što znači da možete bezbroj puta zabaciti da se ne zakači, a ponekad se ulovi na prvu zabačenu udicu i sve je to draž ribolova.

Ulovljeni primjerci se odmah puštaju u rijeku, a ribolovci se fotografišu sa svojim trofejima.

Una je jedna od najatraktivnijih rijeka kada se radi o mladici u cijelom regionu, a radi se o jednoj od najkrupnijih i najsnažnijih salmonidnih riba koja je danas izuzetno ugrožena, te je iz mnogih rijeka iščezla.

Također, na brojnim dijelovima svoga toka Una je rijeka koja pruža ambijent autohtonosti i divljine, što ribolovci posebno cijene. 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije