Društvo

Raste broj korisnika javnih kuhinja, mnogima to jedini obrok

Raste broj korisnika javnih kuhinja, mnogima to jedini obrok
Foto: Zlatan Čekić | Raste broj korisnika javnih kuhinja, mnogima to jedini obrok

BIHAĆ - Broj korisnika javnih kuhinja na području Unsko-sanskog kantona konstantno se povećava zbog pogoršanja ekonomske situacije i sve drastičnijeg pada životnog standarda građana, a zbog inflacije i poskupljenja javne kuhinje se suočavaju s velikim ekonomskim poteškoćama u svome radu.

Ono što je zabrinjavajuće, kažu u Humanitarnoj organizaciji "Merhamet" iz Bihaća, u čijem sastavu djeluje jedna od kuhinja, jeste da sve veći broj građana iz ruralnih područja traži pomoć. 

Njihova javna kuhinja trenutno ima 283 korisnika, što je najveći broj do sada, a još je otprilike toliko korisnika kojima se dostavljaju lanč paketi i osnovna sredstva za održavanje lične higijene.

"U ovoj godini, prema našim procjenama,  podijelićemo preko 70.000 toplih obroka. Naši korisnici su iz najsiromašnijih slojeva društva. Većina nema gotovo nikakva primanja, a obrok koji dobiju kod nas mnogima je jedini dnevni obrok", kaže Fikret Draganović, predsjednik pomenute nevladine organizacije.

Dodaje kako im je povećanje broja korisnika stvorilo dodatne probleme, s obzirom na to da se finansiraju isključivo iz donacija i pomoći.

Inače, na području Bihaća djeluje još jedna javna kuhinja, sa nešto manjim kapacitetima, u sklopu Organizacije "Pomozi.ba", a treća se nalazi u okviru migrantskog centra Lipa, a za nju je nadležan Crveni krst Bihaća.

Kako bi pomogli rad javnih kuhinja, gradske vlasti su izdvojile ove godine 24.000 maraka iz budžeta, a svaka od pomenutih javnih kuhinja finansirana je sa po 8.000 maraka. 

"Smatram da rad javnih kuhinja u sadašnjim okolnostima ima ogroman značaj, jer se tako ublažava teška socijalna slika u društvu, a i sam pritisak na Gradsku upravu" , istakao je Sedić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije