Društvo

Rafteri uživali u čarima ljepotice Une (FOTO)

Rafteri uživali u čarima ljepotice Une (FOTO)
Foto: Ustupljena fotografija | Rafteri uživali u čarima ljepotice Une (FOTO)

BOSANSKA KRUPA - Više od 800 učesnika, raspoređenih u više od 90 čamaca i drugih plovila, sudjelovalo je u okviru regate koju već po četvrti put organizuju grad Bosanska Krupa i Javna ustanova "Kulturno-sportski centar" iz tog grada.

Ovaj događaj je započeo kao okupljanje lokalnih stanovnika željnih adrenalina i dobrog provoda u ljetnim mjesecima, ali je vremenom prerastao lokalne okvire, pa je ove godine zabilježen dolazak brojnih gostiju s područja Unsko-sanskog kantona, ali i ostatka zemlje, te posjetilaca iz više zemalja regiona.

Regata je startovala iz mjesta Salihovac, gdje su svi učesnici zadužili čamce i neophodnu opremu, te su im osigurani hrana i piće.

Kolona plovila kretala se dijelom toka Une koji protiče kroz živopisne pejzaže kanjona rijeke, uz bezbrojne kaskade, brzake i slapove, a kompletan ugođaj upotpunilo je lijepo vrijeme i ugodna temperatura vode, koja je učesnicima pružila osvježenje i nezaboravan užitak.

Nakon što je savladana dionica dugačka dvadesetak kilometara, rafting karavan je poslije nekoliko sati riječnog putovanja u poslijepodnevnim satima stigao na cilj, do riječne ade u centru Bosanske Krupe. Tamo je nastavljeno druženje raftera uz prigodan program i nastup poznatog muzičkog sastava "Mostar sevdah reunion". Inače, u posljednjih nekoliko godina, u općinama i gradovima kroz koje protiču Una i Sana, organizuju se i održavaju regate po uzoru na najstariju manifestaciju ove vrste, čuvenu "Una regatu", koja će se ove godine održati jubilarni pedeseti put i to potkraj mjeseca jula.

Organizacijom ovakvih događaja, za koje postoji veliko interesovanje, kompletira se turistička ponuda ovih prostora, te promovišu rijeke i prirodne ljepote Unsko-sanskog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije