Društvo

Radoznali dječak Filip Paripović: Manastir u knjizi i mašti

Radoznali dječak Filip Paripović: Manastir u knjizi i mašti
Foto: Milan Pilipović | Radoznali dječak Filip Paripović: Manastir u knjizi i mašti

GRADIŠKA – Učenik prvog razreda Osnovne škole "Miloš Crnjanski" na Petrićevcu u Banjaluci, Filip Paripović prvi put je sa bakom Radmilom Paripović i kumom Jovankom Žarković, posjetio manastir Karanovac u Gornjim Kijevcima kod Gradiške.

Liturgija u crkvi kojoj je prisustvovao veliki broj vjernika, za Filipa je veliki doživljaj.

U toku je obnova ovog manastira izgrađenog početkom trinaestog, a porušenog sredinom šesnaestog vijeka.

Arheolozi Zavičajnog muzeja iz Gradiške, 2004. godine počeli su arheološka istraživanja na ovom lokalitetu.

Prije dvije godine počela je obnova. Izgrađena je zimska crkva, konaci, prostorije za vjernike, a naredne godine počeće izgradnja glavnog hrama. Ova lekcija iz istorije, za Filipa je veoma zanimljiva.

"Želio sam ovdje doći, i ta želja mi se ispunila. Vidio sam veliki manastir i mnogo svijeta, ljude koji su došli sa svih strana. Ustao sam u šest, ujutro, zato što je tada krenuo autobus. Došao sam sa bakom i sa kumom, njenom prijateljicom. Molio sam se, zajedno sa njima. Srećan sam što sve ovo vidim. To je lijep doživljaj", povjerio nam se Filip, znatiželjni dječak među mnoštvom starijih, posmatrajući ih kako mole i prizivaju Boga, za sreću i zdravlje sebe i svojih najmilijih.

"Bio sam u crkvi, poljubio sam ikonu i stavio marku. Išli smo i da upalimo svijeće za svoju porodicu, da bude srećna, i za ljude koji nisu živi, da se tako njih sjećamo", povjerio nam se Filip, radoznali đak prvak. Pohvalio se knjigom koju je dobio u crkvi.

"Dobio sam, ovu knjigu na poklon, od sveštenika. Nosiću je kući. Pročitaću je cijelu. Po knjizi ću pamtiti dan kada sam, sa bakom bio kod manastira Karanovac. Opet ću doći. Ovdje mi se sviđa", kazao nam je Filip Paripović, prelistavajući stranice knjige o duhovnom životu crkve, viševjekovnom životu, stradanju i obnovi manastira Karanovac koji će, u punom sjaju, vaskrsnuti do 2025. godine.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije