Društvo

Psi napali i ugrizli muškarca na biciklu

Psi napali i ugrizli muškarca na biciklu
Foto: Zlatan Čekić | Psi napali i ugrizli muškarca na biciklu

SANSKI MOST - O tome da problem s psima lutalicama ponovo postaje urgentan u Sanskom Mostu, svjedoči i napad na starijeg muškarca na biciklu, koji je tom prilikom zadobio povrede noge.

Ovome događaju svjedočio je veliki broj građana koji se u tom trenutku našao na mjestu događaja, a među njima je bio i reporter "Nezavisnih" koji je fotografisao pse.

"Vozio sam bicikl i sve je bilo normalno, kada su mi u susret naišla dva psa, jedan veći i drugi nešto manji. U jednom treutku, kada sam ih već prošao oni su se zaletili na mene i dok sam se snašao, ovaj crni me ugrizao za list na desnoj nozi. Zaustavio sam bicikl i u tom trenutku oni su se udaljili. Vidio sam da su hlače razderane, a kada sam ih zavrnuo ukazale su se dvije rane od očnjaka", kaže napadnuti muškarac.

Dodaje kako se odmah potom zaputio u Dom zdravlja Sanski Most, gdje mu je pružena pomoć. Zanimljivo je kako su isti psi, samo stotinak metara dalje, ponovili napad, a starijeg muškarca na biciklu uspjeli su spasiti prolaznici koji su se našli na licu mjesta, te su otjerali pse.

Već dugo godina psi lutalice predstavljaju problem na području Općine Sanski Most, a čini se kako se njihov broj u poslednje vrijeme ponovo povećao, pa se veliki se broj građana žali na njihovo prisustvo, a bilježe se i česti napadi na ljude.

Pored velikih problema s kojima se suočavaju građani zbog ovoga problema, u posljednje vrijeme sve su veće štete koje ove životinje pričinjavaju u sanskom lovištu.

U zadnjih nekoliko mjeseci bilježi se veliki broj napada čopora pasa lutalica na sitnu divljač, a posebno su ugrožene srne, zečevi i fazani. U protekle dvije godine lokalne vlasti su ovaj problem pokušale riješiti sarađujući sa azilima za smještaj napuštenih životinja, ali kako saznajemo ta saradnja je prekinuta ove godine zbog prekapacitiranosti pomenutih azila.

Također, čini se da značajnije rezultate nisu dali niti projekti sterilizacije napuštenih pasa koji su ranije provođeni, jer je njihov broj na ulicama ponovo postao kritičan, pa javnost očekuje reakciju i djelovanje nadležnih institucija.

 

 

 

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije