Društvo

Prijavljen 91 oboljeli od teške akutne respiratorne infekcije

Prijavljen 91 oboljeli od teške akutne respiratorne infekcije
Foto: Pixabay | Prijavljen 91 oboljeli od teške akutne respiratorne infekcije

BANJALUKA - U bolnicama u Republici Srpskoj od 7. do 13. oktobra prijavljen je 91 oboljeli od teške akutne respiratorne infekcije, rečeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske prijavljeno je 50, bolnici u Prijedoru 11, bolnicama u Doboj i Zvorniku po devet, bolnici Gradiška sedam, u bolicama Trebinje i Nevesinje po dva i jedan pacijent u Univerzitetskoj bolnici Foča.

U ovom periodu domovi zdravlja u Republici Srpskoj prijavili su 4.598 akutnih respiratornih infekcija. Registrovano je i 419 oboljenja sličnih gripu, a najveća učestalost je u regijama Foča i Istočno Sarajevo.

"Najveći broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu jeste u uzrasnoj grupi od pet do 14 godina i 30 do 64 godine, dok su u kategoriji teških akutnih respiratornih infekcija najviše obolijevali najmlađi do četiri godine i od 30 do 64 godine", rekli su iz Instituta.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske naveli su da se vakcinacija protiv gripa očekuje u novembru.

Načelnik Službe za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo Nina Rodić Vukmir rekla je za Srnu da je vakcinacija najefikasniji i najjeftiniji način zaštite od neke zarazne bolesti, pa tako i od gripa.

Ona je dodala da se virusi gripa koji cirkulišu u populaciji mijenjaju iz godine u godinu, tako da je i sastav vakcine drugačiji svake sezone.

Prema njenim riječima, neophodno je vakcinisati se što prije, jer je potrebno najmanje dvije sedmice nakon vakcinacije da se razvije zaštita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije