Društvo

Prednosti dojenja višestruke za majku i dijete

Prednosti dojenja višestruke za majku i dijete
Foto: Ustupljena fotografija | Prednosti dojenja višestruke za majku i dijete

SANSKI MOST - Edukativno predavanje o važnosti dojenja za bebe i majke održano je u Centru "Feniks" u Sanskom Mostu, nevladinoj organizaciji koja djeluje već dugi niz godina u ovom gradu i zalaže se za zdravlje žene i porodice.

Prema riječima Adise Hotić, direktorice ove organizacije, cilj predavanja je razvijanje svijesti kod žena o važnosti dojenja i njegovim prednostima za zdravlje majki i djece.

"Već godinama smo posvećeni ovoj temi i želimo da popularišemo značaj dojenja, jer je činjenica da ta stopa u Bosni i Hercegovini nije na zadovoljavajućem nivou. Dojenje je poklon za cijeli život i može presudno uticati na zdravlje i odrastanje djece", kazala je Hotićeva.

O značaju ovakve prakse majkama i trudnicama koje su prisustvovale pomenutom predavanju govorila je pedijatrica Elvira Serdarević, te istakla kako je dojenje majčinim mlijekom najkvalitetniji način ishrane dojenčeta.

"Ovakav način ishrane može stvoriti samo majka i to je jedinstveno, dojenje majčinim mlijekom daje djetetu jači imunitet, stabilniji psiho-motorički razvoj, djeca se brže i pravilnije razvijaju. Ono je značajno i za majku jer je odlična prevencija karcinoma dojke i jajnika, te omogućava da majka brže i lakše vrati onu težinu koju je imala prije poroda. Dojenje majčinim mlijekom je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije u prvih šest mjeseci života djeteta, nakon čega se uvode i drugi načini ishrane. Dojenje osnažuje ženu i čini je svjesnom da radi najbolje za svoje dijete", kazala je Serdarevićeva. Prema njenim riječima, u svijetu i kod nas pada procenat dojenja, a neki podaci pokazuju da samo 15 posto žena praktikuje dojenje u prvih šest mjeseci bebinog života.

"Žene, čim naiđu na neku prepreku, odustaju od dojenja, a da nisu svjesne koliko je to pogrešno i štetno za njihovu djecu, ali i njih same", kazala je Serdarevićeva.

U pomenutom centru su naveli kako je jedna od njihovih glavnih misija osiguranje adekvatne stručne pomoći i podrške ženi i porodici tokom trudnoće, nakon poroda i u vremenu dojenja, dodajući kako su svoje aktivnosti na ovom planu proširili i na više drugih gradova i općina u Bosni i Hercegovini.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije