Društvo

Poziv privrednicima da se uključe u akciju pomoći najranjivijima

Poziv privrednicima da se uključe u akciju pomoći najranjivijima
Foto: Dijana Petrušić | Poziv privrednicima da se uključe u akciju pomoći najranjivijima

BANJALUKA - Američka trgovačka komora u Bosni i Hercegovini (AmCham BiH) pokrenula je inicijativu prikupljanja sredstava u okviru priprema za tradicionalnu Gala večeru, koja okuplja poslovnu zajednicu s ciljem pružanja podrške onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Naime, predstavnici AmCham BiH aktivno obilaze gradove širom zemlje kako bi predstavili ovu važnu inicijativu, koja ima za cilj da osigura finansijsku podršku organizacijama posvećenim pružanju pomoći najranjivijim grupama u našem društvu.

Kampanja prikupljanja sredstava traje do 10. novembra 2024. godine, a sredstva će biti usmjerena prema organizacijama koje se bave ključnim pitanjima socijalne inkluzije, obrazovanja, zdravstvene zaštite i pružanja podrške djeci, starijim osobama, te marginalizovanim grupama.

U sklopu ove kampanje AmCham BiH je danas organizovao događaj u Banjaluci, gdje su predstavnici poslovne zajednice, institucija i medija imali priliku da se detaljnije upoznaju sa projektom.

Nedim Hamzić, generalni sekretar AmChama BiH, pozvao je sve privrednike širom Bosne i Hercegovine da se pridruže ovoj akciji.

"Američka trgovačka komora u Bosni i Hercegovini u decembru organizuje Gala večeru na kojoj će prikupljati sredstva za osam udruženja koja će u narednom periodu biti predstavljena široj društvenoj zajednici. Riječ o udruženjima 'Iskra' Banjaluka, 'Prijateljska kuća' Doboj, 'Los Rosales' Mostar, 'SOS Dječija sela' BiH Sarajevo i Gračanica, 'Srce za djecu oboljelu od raka' Sarajevo, Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama 'Vedri osmijeh' Mostar i Udruženje PIPOL Tuzla", kazao je Hamzić.

Kako je rekao, društveno odgovorno djelovanje za privrednike u BiH nije nepoznanica.

"Oni svojim primjerima već pokazuju kako se to radi, mi smo prethodnih nekoliko mjeseci imali zadatak da to sve obuhvatimo i udružimo. Mi bismo voljeli da je spisak udruženja koja ćemo pomoći ovom akcijom mnogo veći, ali smo se vodili time da u narednih nekoliko mjeseci podržimo udruženja koja su izrazila određene potrebe i razvojne kapacitete", kazao je Hamzić.

Tatjana Stojičić, predsjednica Upravnog odbora Udruženja "Iskra", ističe da je ova akcija za njih od velikog značaja.

"Ovo je od velikog značaja za nas, jer planiramo da uz pomoć ovih sredstava održimo druženje svih naših članova, te da na taj način okupimo veći broj ljudi nego inače, da bi naša djeca dobila što veću podršku u njihovoj borbi", kazala je Stojičićeva.

Stefan Ličina, šef Službe za odnose s javnošću kompanije "M:tel", ističe da se ova kompanija ponosi dugogodišnjom saradnjom sa Američkom trgovačkom  komorom u Bosni i Hercegovini.

"'M:tel' je pokretač  i inicijator brojnih društveno odgovornih aktivnosti u BiH i na taj način želimo da svojim djelovanjem pokažemo kako privrednici mogu da pokažu podršku društvu", kazao je Ličina.

Predsjednica Upravnog odbora Udruge roditelja i djece s posebnim potrebama "Vedri osmijeh" Danijela Kegelj ističe da je veoma zahvalna što je njihovo udruženju odabrano za ovu akciju.

"Ova sredstva nam veoma znače, prije svega ovo nam je poruka da je naš rad negdje prepoznat. S obzirom na to da smo nedavno počeli sa novom uslugom, odnosno njegom osoba sa invaliditetom, potreban nam je automobil, te ćemo sredstva da iskoristimo za to", kazala je Kegeljova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije