Društvo

Poslije zločina zavladao strah, Sanski Most mora obnoviti osjećaj sigurnosti

Poslije zločina zavladao strah, Sanski Most mora obnoviti osjećaj sigurnosti
Foto: Arhiva | Poslije zločina zavladao strah, Sanski Most mora obnoviti osjećaj sigurnosti

SANSKI MOST - U prostoru Općinske vijećnice u Sanskom Mostu danas je održan sastanak radne grupe koja se bavi prevencijom nasilja u lokalnoj zajednici, a razumljivo, tema o kojoj se govorilo ticala se nedavnih događaja i strašnog zločina, trostrukog ubistva koje je počinjeno u sanskoj Gimnaziji.

Inače, ovu radnu grupu čine predstavnici policije, na čiju inicijativu je i sazvan sastanak, prosvjetni radnici, te predstavnici socijalnih i zdravstvenih ustanova koje djeluju u ovom gradu.

"Pred nama je izuzetno težak period koji prolazimo kao društvo i moramo obnoviti osjećaj sigurnosti i stabilnosti. Poslije zločina zavladao je strah, prije svega u školama, ali i cijeloj lokalnoj zajednici. Sada moramo pružiti i biti podrška jedni drugima", istakao je Edin Biščević, psiholog i član pomenute grupe.

Na sastanku su se mogla čuti i traumatična svjedočanstva prosvjetnih radnika Gimnazije i Mješovite srednje škole, koji su bili svjedoci svirepog zločina.

Tokom diskusije iskristalisali su se konkretni prijedlozi, koji će, kako je istaknuto, biti upućeni na adrese nadležnih institucija.

Tako je predloženo da se uvede obavezan video-nadzor u školama i prisustvo policije, te da se u sistematizaciju radnih mjesta u svakoj obrazovnoj ustanovi obavezno uvedu psiholog i socijalni radnik, koji će raditi s osobljem škola i učenicima.

Moglo se čuti kako se novim pedagoškim standardima u USK, koji su zaživjeli u junu ove godine, omogućava zapošljavanje tek određenog broja psihologa, a prema tim standardima, u Sanskom Mostu bi se na trenutni broj učenika mogla zaposliti svega dvojica.

Jedan od prijedloga je i da se na nivou lokalne zajednice, po uzoru na neke druge, formira psihološko savjetovalište, koje bi u svakom trenutku moglo biti na usluzi građanima.

Također, istaknuto je kako se zakonska pravila o obaveznom redovnom sistematskom pregledu radnika u školama ne poštuju, niti se oni podvrgavaju takvim  pregledima.

Na kraju je zaključeno kako je potrebno u narednom periodu postići zajedništvo i sinergiju svih lokalnih institucija kako bi se kolektivna i individualna trauma ublažila u što većoj mjeri, a život vratio u normalne tokove.

U međuvremenu, u Sanskom Mostu je s radom započeo krizni tim Ministarstva obrazovanja USK za psihološku podršku svima koji su pretrpjeli traumu zbog nezapamćenog zločina, te je već održan određeni broj sastanaka. Pomenuto ministarstvo je donijelo i odluku kojom se, na period od sedam dana, odgađa početak nove školske godine u Gimnaziji i Mješovitoj srednjoj školi u Sanskom Mostu.  

Kolektiv Mješovite srednje škole, koji čine zaposlenici ove obrazovne ustanove, izjasnio se da njihov nastavni proces započne i odvija se u objektu ove školske ustanove, dok će se nastavno osoblje i učenici Gimnazije izmjestiti i novu školsku godinu započeti u zgradi koja pripada Prvoj sanskoj školi.

Ove dvije škole dijele zajednički objekat u kojem se prije sedmicu dana dogodio strašan zločin, kada je domar Mehemed Vukalić iz automatske puške ubio direktora Gimnazije Nijaza Halilovića, sekretaricu Nisvetu Kljunić i profesoricu engleskog jezika Gordanu Midžan.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije