Društvo

Porodica traži da se bista Zuhdije Žalića vrati na mjesto gdje je bila

Porodica traži da se bista Zuhdije Žalića vrati na mjesto gdje je bila
Foto: Zlatan Čekić | Porodica traži da se bista Zuhdije Žalića vrati na mjesto gdje je bila

VELIKA KLADUŠA - Članovi porodice Zuhdije Žalića, partizanskog komandanta iz Drugog svjetskog rata, od lokalnih vlasti u ovoj opštini traže da se bista ovog poznatog velikokladuškog antifašiste, nakon što je prethodno izmještena, vrati na isto mjesto gdje je decenijama stajala.

Zbog potreba rekonstrukcije Centra za kulturu u ovom gradu, izvođači radova su bistu uklonili sa lokaliteta ispred same zgrade, a nakon što je taj prostor popločan i rekonstruisan, bista nije vraćena, već je postavljena pedesetak metara dalje.

Članovi porodice su nezadovoljni time i kažu kako je spomenik sada potpuno nevidljiv i da je na samom kraju zgrade, praktično sakriven od pogleda prolaznika.

"Ne vidim nikakve svrhe i razloga da stoji tamo u pozadini jer vraćanjem na staro mjesto očekivanja porodice i brojnih građana bila bi ispunjena. Žalosno je, ako je to tako, da jednoj lokalnoj zajednici smeta spomenik čovjeka koji je vodio brigadu koja se borila protiv fašizma. Nadam se da će u općini imati razuma da vrate bistu na ranije mjesto. U protivnom, zahtijevaćemo da se ona izmjesti tamo gdje je pokopan", kaže Hajrudin Muhamedagić, predstavnik porodice.

U međuvremenu, nezadovoljni članovi porodice su postavili uramljenu Žalićevu fotografiju baš na mjesto gdje se nalazila bista, uz zastave koje simbolišu ono za šta se borio. Podsjećaju da je bista svečano otkrivena 11. marta 1972. godine, te da i Centar za kulturu u Velikoj Kladuši nosi njegovo ime.

"Ukoliko ne bude razumijevanja, tražićemo i da se sa ove javne ustanove ukloni njegovo ime", ogorčen je Muhamedagić. Predstavnici lokalnih vlasti nisu bili voljni da komentarišu cijeli slučaj, te su istakli kako će o svemu odlučivati nadležna općinska komisija za prostorno uređenje. 

Zuhdija Žalić je bio prekaljeni borac, proleter, vojni starješina i član Komunističke partije Jugoslavije. Bio je komandant bataljona u Cazinskom partizanskom odredu, čak devetnaest puta je bio ranjavan, a najteže u borbama za oslobađanje Bihaća.

U poslijeratnom periodu živio je u Zagrebu, gdje je i preminuo u 48. godini.   

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije