Društvo

Porastao broj djece oboljele od meningitisa

Porastao broj djece oboljele od meningitisa
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Porastao broj djece oboljele od meningtisa

BANJALUKA – Devetoro djece oboljelo od meningitisa hospitalizovano na Klinici za dječije bolesti UKC RS, potvređeno je za "Nezavisne novine" iz ove ustanove.

"Trenutno je devetoro  djece pod dijagnozom meningitis. Najmlađe dijete je uzrasta 17 mjeseci, a najstarije 12 godina", navode oni.

Kako su objasnili, kod njih se hospitalizuju djeca do 15 godina sa neuroinfekcijama.

"Opšti infektivni sindrom, pozitivni meningealni znaci. Svi su trenutno stabilni", navode oni.

Podsjećamo, juče je kod sedmoro djece registrovan serozni meningitis, a riječ je o petoro djece iz Kotor Varoša i dvoje iz Banjaluke. U Institutu su potvrdili da je riječ o enterovirusnom meningitisu, oboljenju koje se najčešće prenosi, uslovno rečeno, „prljavim rukama“.

Kako je pojašnjeno, osnovne preporuke za sprečavanje širenja virusa i smanjenja mogućnosti prenosa infekcije odnose se na pojačane redovne higijenske prakse.

"To uključuje učestalije pranje ruku, pokrivanje usta i nosa kod kašlja ili kihanja, upotrebu dezinfekcionih sredstava, kao i dezinfekciju površina i predmeta te redovno provjetravanje prostorija. Škola postupa u skladu sa ovim mjerama", navode oni.

Liječenje meningitisa zavisi od imuniteta djeteta, kazala je Milka Ćojanović, specijalista pedijatrije u Domu zdravlja u Banjaluci.

"Simptomi meningitisa su povišena temperatura, loše opšte stanje, intenzivno povraćanje, šmrcanje, te se na pregledu uočava upaljeno grlo, kočenje glave prilikom podizanja nogu ili spuštanja glave, nemogućnost pravilnog sjedenja – djeca obično stavljaju ruke iza leđa", objasnila je ona za "Nezavisne novine", te dodala da je meningitis upala moždanih ovojnica.

Kako dodaje, sve zavisi od uzročnika, pa tako meningitis može biti izazvan raznim virusima, a postoji i bakterijski meningitis uzrokovan meningokokom ili pneumokokom.

"Bakterijski su mnogo opasniji i mogu ostaviti komplikacije", istakla je ona.

Kako dodaje, prenosi se bliskim kontaktom i kapljičnim putem. "Dužina liječenja zavisi od imuniteta djeteta. Neka djeca ovo malo lakše prebrode, a kod nekih liječenje duže traje. Ako se prepozna na vrijeme i uz adekvatnu terapiju, bude sve dobro", kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije